ŽIVOTINJE NE SMEJU DA PATE: Švajcarska promenila zakon koji će žestoko uticati na luksuzne restorane!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ZAŠTITA

ŽIVOTINJE NE SMEJU DA PATE: Švajcarska promenila zakon koji će žestoko uticati na luksuzne restorane!

Planeta -

Švajcarska je zabranila uobičajenu kulinarsku praksu ubacivanja svežih jastoga u proključalu vodu, u okviru izmena pravila o zaštiti životinja.

"Živi rakovi, ukljucujući i jastoga, više ne smeju da se transportuju na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste moraju uvek da budu čuvane u njihovom prirodnom okruženju. Oni od sada moraju da budu onesvesćeni pre nego što budu ubijeni", navodi se u novom pravilniku koji je vlada danas usvojila i koji će stupiti na snagu u martu.

Ta pravila takođe za cilj imaju i da razotkriju nezakonite farme pasa, da uvedu zabranu za uređaje koji se koriste za kažnjavanje pasa i navode niz uslova za uspavljivanje bolesnih ili povređenih životinja, kao i kazne za organizatore događaja kao što su životinjske borbe.

Švajcarska, kako se navodi, nije sama u odluci da zaštiti jastoge od okrutnog tretmana u kuhinji, kako ga opisuju aktivisti za zaštitu životinja.

Vrhovni sud u susednoj Italiji je takođe u junu izglasao da jastozi ne smeđu da budu na ledu u restranima zato što to kod njih izaziva neverovatno mučenje pre nego što postanu fina večera.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track