Najnovije vesti

(VIDEO) ŠOK OTKRIĆE AMERIČKOG NAUČNIKA: Spremite se za kraj, evo zašto Zemlji nema spasa!

kataklizma

(VIDEO) ŠOK OTKRIĆE AMERIČKOG NAUČNIKA: Spremite se za kraj, evo zašto Zemlji nema spasa!

Planeta

“Porast broja razarajućih prirodnih katastrofa je na putu, jer je planeta prešla tačku bez povratka“, navodi vodeći američki naučnik.

Istočnom obalom SAD i dalje hara ledeni talas, dok se drugom stranom države šire šumski požari.

 

Dr Gaj Mekfirson, profesor prirodnih resursa, ekologije i evolucionarne biologije na Univerzitetu u Arizoni, kaže da će stopa klimatskih promena prevazići ljudske sposobnosti prilagođavanja, što će imati razarajuće posledice. “Ovo su simptomi vremena, a situacija će se pogoršati u narednih nekoliko godina.”

 

U narednih osam godina, kako on dodaje, verovatno će planeta biti toplija nego ikad, u toku protekle dve milijarde godina.

To će takođe dovesti do porasta nivoa mora, jer će led sa polova nastaviti da se topi, stavljajući one koji žive u priobalnim gradovima, u veliku opasnost.

 

Sve ovo će doprineti problemu snabdevanja hranom, naročito kako se svetska populacija konstantno povećava – predviđeno je da će do 2050 godine na Zemlji biti 9,8 milijardi ljudi.

 

Dr Mekfirson je dodao: „Najskoriji nepredviđeni uragani, zemljotresi i požari koje smo videli 2017. godine, su primeri ogromnih promena u našem klimatskom sistemu. Ove globalne katastrofe prete energetskim sistemima, infrastrukturi i zalihama hrane. Ušli smo u doba eksponencijalne klimatske nepogode sa tačkama bez povratka, i neraskidivim krugovima koji nas guraju preko ivice, dok vlada i institucije za istraživanje klimatskih uslova odbijaju da prihvate ozbiljnost situacije.”

U toku narednih osam godina, temepratura Zemlje će se približiti ili prevazići svoju najvišu temperaturu u toku protekle dve milijarde godina. Stopa ovih promena će nastaviti da prevazilazi sposobnost ljudi i drugih bića da se prilagode.

 

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Shutterstock

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...