BUGARSKI PARLAMENT ODBACIO PREDSEDNIKOV VETO O KORUPCIJI: Države kreće u obračun sa korumpiranim političarima!
Foto: printscreen hrt.hr

formiraju posebne jedinice

BUGARSKI PARLAMENT ODBACIO PREDSEDNIKOV VETO O KORUPCIJI: Države kreće u obračun sa korumpiranim političarima!

Planeta -

Bugarski parlament odbacio je veto predsednika Rumena Radeva na Zakon o borbi protiv korupcije, čime se otvara put za formiranje posebne jedinice za istragu o pojedincima na visokim državnim pozicijama, kao i o njihovoj imovini i potencijalnim sukobima interesa. Za poništenje veta predsednika glasalo je 146 od 240 poslanika u parlamentu.

"Danas, odbacujući veto predsednika, naša zemlja će ispunuti obavezu prema Evropskoj komisiji", rekao je poslanicima lider parlamentarne grupe Građani za evropski razvoj Bugarske Cvetan Cvetanov.

Radev je početkom godine stavio veto na Zakon o borbi protiv korupcije, tvrdeći da taj zakon neće omogućiti efikasne istrage mreža korupcije. Taj zakon je parlament usvojio 20. decembra, a bugarska agencija BTA navela je da skupština može da poništi veto predsednika glasovima većinom poslanika.

Radev je stavio veto na zakon 2. januara, dan nakon što je Bugarska preuzela šestomesečno predsedavanje EU. Evropska komisija je kritikovala Bugarsku zbog izostanka optužnica zbog korupcije.

Novi zakon predviđa formiranje posebne jedinice za borbu protiv korupcije koja je trebalo da vodi istrage na visokim državnim pozicijama, njihovu imovinu i potencijalne sukobe interesa.

"Verujem da usvojeni zakon ne stvara adekvatni pravni temelj za borbu protiv korupcije, nego da će je dodatno otežati", rekao je Radev.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen HRT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track