HIGIJENSKI UDAR NA ASANŽA: Zaposleni u ambasadi Ekvadora tvrde da ima loše navike
Foto: EPA

ne pere se

HIGIJENSKI UDAR NA ASANŽA: Zaposleni u ambasadi Ekvadora tvrde da ima loše navike

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, prema pisanju tabloida, imao loše higijenske navike, na šta su se više puta žalili zaposleni u ekvadorskoj ambasadi u Londonu koja mu je 2012. dala azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Asaže je već pet godina u ambasadi, a Dejli mejl, kako navodi, prenosi svedočenja zaposlenih u ambasadi koji su se žalili na to "što se Asanže ne pere dobro".

Asanže je s njima delio kupatilo.

Džeremi Cimerman, prijatelj i bivši kolega osnivača Vikiliksa, napisao je 2012. godine "da osim ako osoblje ambasade ne natera Asanžea da se tušira, može se dogoditi da danima ne promeni ni odeću u kojoj tamo živi".

Drugi poznanik, Danijel Domšajt Berg, rekao je da Asanže uvek jede rukama i da ih onda obriše od hlače ili trenirku koje ima na sebi.

"Nikad nisam video tako masne i prljave panralone na nekom", rekao je on.

Pisanja o lošim higijenskim navikama Asanžea dolaze dan nakon što je Velika Britanija odbacila zahtev Ekvadora da mu se odobri diplomatski status.

Asanže je tokom pet godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu više puta odbacivao optužbe o silovanju, tvrdeći da su one deo zavere kako bi ga izručili Americi.

Amerikancima se zamerio objavljivanjem stotine holjada tajnih američkih diplomatskih telegrama u kojima su često izneseni veoma kritički stavovi o svetskim liderima, od ruskog predsednika Vladimira Putina do saudijske kraljevske porodice.

Kurir.rs/Fonet

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track