(VIDEO) UMALO IZAZVAO NUKLEARNI RAT, A SADA OTKRIVEN NOVI SKANDAL: Radnik Agencije za bezbednost Havaja otkrio lozinku sistema, a evo kako!
Foto: Profimedia

kakav nesposobnjaković

(VIDEO) UMALO IZAZVAO NUKLEARNI RAT, A SADA OTKRIVEN NOVI SKANDAL: Radnik Agencije za bezbednost Havaja otkrio lozinku sistema, a evo kako!

Planeta -

Stanovnici Havaja suočili su se sa još jednim skandalom Agencije za bezbednost.

Najpre su u subotu ujutro građani dobili zastrašujuću poruku: 'Postoji pretnja od napada balističkom raketom. Odmah idite sklonište. Ovo nije vežba!'

zbog koje su bili u agoniji punih 38 minuta.

Tada se oglasila Agencija za vanredne situacije, koja je obavestila građane da je došlo do greške i da nikakve rakete ne lete prema Havajima. zapravo je jedan od zaposlenih slučajno je pritisnuo na kompjuteru pogrešno dugme.

Sada se digla prašina zbog jedne fotografije koja je snimljena u julu prošle godine u prostorijama Agencije za bezbednost Havaja. Naime, na fotografiji je radnik Agencije koji pozira ispred nekoliko monitora. Na jednom od njih nalazi se post it i to ne bi bilo ništa strašno da na njemu nije i cedulja sa jasno napisanom lozinkom sistema.

Portparol Agencije je potvrdio da je lozinka autentična i da se koristila za internu upotrebu, ali da veruje "da više nije u upotrebi". Iako kompjuteri na fotografiji nisu povezani sa sistemom preko kojeg je poslata lažna uzbuna, fotografija je otvorila niz pitanja o bezbednosti i zaštićenosti podataka Agencije.

Zapisivanje lozinki bilo gde, a posebno na radnom mestu je veliki propust. Kompanije svojim radnicima redovno preporučuju da lozinke pamte ili da ih čuvaju zapisane u novčaniku. A ispisivanje lozinke na monitoru svakako nije bezbedno, posebno u Agenciji koja treba da obezbedi sigurnost stanovnicima.

Kurir.rs/Biznis insajder

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZNAJU NEŠTO O UBISTVU IVANOVIĆA? Evo prema kome bi mogla da vodi istraga o zločinu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track