PAPA RAZBESNEO ŽRTVE PEDOFILIJE: Ne verujem u optužbe dok ne vidim dokaze! Sve je to kleveta, je li to jasno?!
Foto: Reuters

ZLOSTAVLJANJE U CRKVI

PAPA RAZBESNEO ŽRTVE PEDOFILIJE: Ne verujem u optužbe dok ne vidim dokaze! Sve je to kleveta, je li to jasno?!

Planeta -

Papa Franja razbesneo je žrtve crkvenih pedofila svojom odbranom biskupa Huana Barosa, uz napomenu da će poverovati da je Baroso zataškavao pedofiliju tek kada mu daju direktne dokaze.

Papa je optužio žrtve zloglasnih pedofila u čileanskoj katoličkoj crkvi za klevetu.

On poručuje da su, dok ne vidi dokaz da je biskup Baros zataškavao zločine sveštenika Fernanda Karadime, sve optužbe protiv Barosa - kleveta. Papina izjava šokirala je stanovnike Čilea i žrtve pedofilije u crkvi.

foto: EPA

"Kako sam mogao da snimim selfi ili fotografišem kako me Karadima zlostavljao, a Huan Baros i ostali gledali i ćutali", upitao je na tviteru Huan Karlos Kruz, jedna od žrtava.

On tvrdi da "papa priča o iskupljenju greha prema žrtvama, ali da se ništa nije promenilo, pa se papina molitva za oproštaj pokazala kao isprazna".

Karadimine žrtve prijavile su crkvenim vlastima 2002. godine da ih je "ljubio i dirao" u Santjagu, ali im nisu poverovali. Vatikan je pokrenuo istragu 2010. godine, kada su žrtve iznele svoje optužbe u javnost.

Papa Franja izazvao je skandal kada je 2015. imenovao jednog od optuženih Huana Barosa za biskupa u Osornu.

Karadimine žrtve izjavile su da je Baros znao za zlostavljanje, da je sve to gledao, ali da nije ništa učinio kako bi sprečio nasilje. Baros je porekao sve optužbe. Papa Franja nedavno je zamolio za oproštaj žrtve pedofilije u crkvi u Čileu, ali onda "promenio ton".

"Tek kada mi donesu dokaz protiv biskupa Barosa - progovoriću. Nema ni trunke dokaza protiv njega. Sve je to kleveta. Je li to jasno?", poručio je papa.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track