NIJE SEVERNA KOREJA: Ova zemlja najviše utiče na nuklearnu dramu u svetu, a evo i zašto
Foto: Profimedia

U PREDNOSTI JE U ODNOSU NA DRUGE DRŽAVE

NIJE SEVERNA KOREJA: Ova zemlja najviše utiče na nuklearnu dramu u svetu, a evo i zašto

Planeta -

U jeku tenzija između SAD i Severne Koreje, često se spominje opasnost od nuklearnog rata.

Međutim, ukoliko bismo zalazili u detalje, znamo da je ključni element za sastavljanje nuklearne bombe uranijum. Više od trećine ovog prirodnog elementa na globalno tržište izvezla je jedna bivša sovjetska republika. Njihov uticaj na globalno tržište tako je veliki da je državna kompanija

"KazAtomProm" nedavno najavila da će u narednih nekoliko godina smanjiti isporuke za 20 odsto kako bi podstakla rast cena sirovine.

Reč je o Kazahstanu, devetoj državi po površini u svetu i bivšoj članici Sovjetskog saveza, koja je nekada bila dom glavnog poligona SSSR-a za testiranje nuklearnog oružja.

Kazahstan danas proizvodi sirovinu za više od jedne trećine nuklearnog goriva u svetu i materijal neophodan za pravljenje atomskih bombi.

Prema podacima Svetske nuklearne asocijacije, bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji obezbedila je 2016. godine 39 odsto globalnih isporuka uranijuma.

Jeftina i laka eksploatacija

Ova zemlja leži na 12 odsto svetskih rezervi uranijuma, čija je eksploatacija relativno laka, a samim tim i jeftina.

"Do pre nekoliko godina bili su u priličnom zaostatku za Kanadom i Australijom, koje su bile najveći proizvođači. Sada su ostvarili veliki napredak", kaže Metju Ban, profesor Fakulteta za menadžment "Džon F. Kenedi" Univerziteta Harvard.

Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajevfoto: EPA

Kazahstan ima jednu prednost koju Kanada i Australija nemaju.

"U poređenju s drugim delovima sveta, perspektive su ovde veoma atraktivne zbog niskih troškova. To je privuklo mnoge zapadne investitore", objašnjava Nikolas Karter, zamenik izvršnog predsednika kompanije UXC za konsalting u oblasti nuklearne industrije.

Strani ulagači u međuvremenu su osigurali značajne udele u desetak od ukupno 17 kazahstanskih rudnika.

Nuklearna sila

Kazahstan nije vojna diktatura koja pošto-poto želi da drži korak sa Zapadom, ali nije ni primer demokratske zemlje. Predsednik Nursultan Nazarbajev, koji je na vlasti već skoro 30 godina, često je na meti kritika zbog političkog sistema koji pruža malo prostora za konkurentsku borbu.

Ima li razloga za strah da će zemlja koristiti uranijum za proizvodnju nuklearnog oružja? Ukratko, ne, pišu strani mediji.

Kazahstan nije u mogućnosti da obogaćuje uranijum, što je prvi korak u stvaranju nuklearnog arsenala. Izdvajanje uranijuma-235, koji pokreće nuklearne reaktore i koristi se uproizvodnji atomskih bombi, iz uranijuma-238 ore, prirodno dobijenog iz rudnika, zahteva naprednu tehnologiju i ekspertizu, kakve postoje u susednoj Rusiji, ali ne i u Kazahstanu.

Što je još važnije, Kazahstan se otvoreno obavezao na partnerstvo u neširenju nuklearnog naoružanja: prošlog leta, Međunarodna atomska agencija otvorila je “banku uranijuma” na tlu Kazahstana, sa ciljem da spreči obogaćivanje uranijuma skladištenjem nisko obogaćenog uranijuma za civilne potrebe.

Ban dodaje da se kazahstanska rudarska industrija već odavno dokazala kao pouzdana, a njena sirovina je ključni element globalnog tržišta.

Kurir.rs/World nuclear news Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track