RUSIJA OŠTRO DEMANTUJE: Optužbe za napad hemijskim oružjem su čista propaganda! Taj scenario već viđen u Jugoslaviji!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NEPROVERENI NAVODI

RUSIJA OŠTRO DEMANTUJE: Optužbe za napad hemijskim oružjem su čista propaganda! Taj scenario već viđen u Jugoslaviji!

Planeta -

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su optužbe da ruske i snage sirijske vlade stoje iza napada hemijskim oružjem u istočnoj sirijskoj oblasti Guta - američka "propaganda" .

U saopštenju ruskog ministarstva se dodaje da je cilj tih optužbi da podriju mirovne pregovore u Sočiju.

U saopštenju se takođe navodi da "SAD pokušavaju da igraju na kartu Sirije po scenariju koji je već ranije priređen u Jugoslaviji, Iraku, Libiji".

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov optužio je ranije danas SAD da promovišu "neproverene navode" o napadima hemijskim oružjem u Siriji kako bi omele mirovne inicijative koje preduzima Rusija.

Rjabkov je to naveo dan nakon što je američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio da Moskva "snosi odgovornost za žrtve" novog napada za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem u predgrađu Damaska.

Tilerson je un utorak naveo i da Rusija krši sporazum iz 2013. koji je postigla sa SAD o uklanjanju hemijskog oružja iz Sirije, te da pomaže sirijskoj vladi u kršenju Konvencije o hemijskom oružju, koja zabranjuje upotrebu tog oružja.

Aktivisti i spasilački timovi naveli su da je sirijska vlada u ponedeljak izvela napad sumnjivim otrovnim gasom koji je, kako kažu, ugrozio oko 20 civila u predgrađu Damaska koje kontrolišu pobunjenici, dok sirijska vlada poriče da koristi hemijsko oružje.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track