(VIDEO) ŠVAJCARCI REŠILI VIŠEDECENIJSKU TAJNU:  Misteriozna mumija je Džonsonova rođaka, a opaka bolest joj očuvala telo!
Foto: EPA / Will Oliver

sklopili sve kockice

(VIDEO) ŠVAJCARCI REŠILI VIŠEDECENIJSKU TAJNU: Misteriozna mumija je Džonsonova rođaka, a opaka bolest joj očuvala telo!

Planeta -

Mumija pronađena na groblju crkve u Bazelu identifikovana je kao bogata Švajcarkinja iz 18. veka, a ispostavilo se i da je predak britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona.

Time je višedecenijska misterija razrešena, preneli su svetski mediji. Telo žene pronađeno je 1975. godine tokom restauracije crkve, nije bilo nadgrobnog spomenika i njen identitet bio je misterija.

Telo žene pronađeno je 1975. godine tokom restauracije crkve, nije bilo nadgrobnog spomenika i njen identitet bio je misterija. Žena je bila sahranjena u neposrednoj blizini oltara i u kvalitetnoj odeći, tako da je bilo jasno da je reč o članu neke ugledne i biogate porodice.

Upotrebom najsavremenijih tehnika i pomoću DNK sa nožnog prsta mumije naučnici su otkrili je da je reč o Ani Katarini Bišof, članu istaknute bazelske porodice, koja je preminula 1787. godine.

Njena ćerka udala se za Kristijan Hubert Baron Pfefel von Krigelštajna, pretka britanskog šefa diplomatije, Aleksandera Borisa de Pfefel Džonsona.

Utvrđeno je i da je njeno telo bilo tretirano živom, zbog čega je i sačuvano. Otrovna živa bila je uobičajen "lek" za sifilis u periodu od 15. do 19. veka, ali veoma često je bila pre ubica nego spas. Naučnici veruju da je žena umrla od trovanja živom.

Prirodnjačko-istorijski muzej u Bazelu saopštio je da su njeni stručnjaci predvodili međunarodni tim koji je identifikovao ženu, a rezultati će biti danas prikazani na švajcarskoj televiziji.

Kurir.rs / BBC

Foto: EPA / Will Oliver

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track