Sirijska vojska očistila Damask od pobunjeničkih bandi
Foto: Rojters

Sirijska vojska očistila Damask od pobunjeničkih bandi

Planeta -
Nemilosrdna ofanziva na predgrađe Duma, koje je od početka pobune protiv režima predsednika Bašara al Asada bilo rasadnik otpora

BEJRUT - Sirijska vojska isterala je pobunjenike iz glavnih predgrađa prestonice Damaska, povrativši kontrolu nad strateški važnim oblastima, posle 10-dnevne ofanzive u kojoj je poginulo desetine, a ranjeno stotine ljudi, i izazvana velika humanitarna kriza.

Nemilosrdna ofanziva na predgrađe Duma, koje je od početka pobune protiv režima predsednika Bašara al Asada bilo rasadnik otpora, primorala je stanovnike i borce da ga napuste, dok su na ulicama ostali leševi i brojni tragovi uništenja, naveli su aktivisti za ljudska prava. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je vojska Dumu osvojila noćas, dok je državna novinska agencija SANA javila da vlada i dalje goni "naoružane terorističke grupe", u naporu da "očisti" Dumu.

SANA dodaje da je desetine ljudi ubijeno, a oružje pobunjenika je zaplenjeno. U predgrađu Zamalka danas je, prema rečima aktivista, ubijeno više od 30 ljudi, a mnogi su ranjeni. Centralno jezgro Damaska je Asadovo uporište, ali snage režima su se borile da povrate kontrolu nad prstenom oko grada i okolnim seoskim naseljima. Vojska je više puta sprovodila ofanzive na predgrađa, ali su ona sve čvršće bila u rukama pobunjenika. Istovremeno sa tekućom ofanzivom, u sedištu UN u Ženevi danas je održana međunarodna konferencija o Siriji, čiji učesnici su se složili da je prelazna vlada najbolji put za postizanje mira u zemlji, ali je ostalo otvoreno da li će predsednik Bašar al Asad moći da bude deo nje.

Sirija, koja klizi ka građanskom ratu u punom obimu, iza sebe ima posebno krvavu nedelju, u kojoj je samo u četvrtak ubijeno 125 ljudi. Prošle nedelje je takođe došlo do jačanja međunarodnih tenzija, pošto je Sirija oborila jedan turski ratni avion, zbog čega je Turska postavila na granici sa svojim susedom protivvazdušnu odbranu. Sirijske opozicione grupe planiraju da se u ponedeljak sastanu u Kairu, u pokušaju da se dogovore o zajedničkoj akciji u sledećoj fazi konflikta, rekao je novinarima zamenik šefa Arapske lige, Ahmed ben Heli.

On je dodao da su na sastanak pozvani i šefovi diplomatija pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - SAD, Britanija, Kina, Francuska i Rusija, kao i izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan, i predstavnici Iraka, Kuvajta, Katara, Turske i Tunisa. Raniji pokušaji prethodnih nedelja da se održi sličan sastanak u sedištu Arapske lige u Kairu propali su zbog razlika među opozicionim grupama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track