(FOTO, VIDEO) SPASILAČKA MISIJA NA PLANINI-UBICI: Francuska alpinistkinja izbavljena, Poljak proglašen mrtvim
Foto: Twitter/The Straits Times‏

polovičan učinak

(FOTO, VIDEO) SPASILAČKA MISIJA NA PLANINI-UBICI: Francuska alpinistkinja izbavljena, Poljak proglašen mrtvim

Planeta -

Volonterski tim spasao je danas francusku alpinistkinju koja je ostala zaglavljena dok je pokušavala da osvoji jedan himalajski vrh, ali je morao da odustane od spasavanja poljskog alpiniste, koji je proglašen mrtvim, izjavio je danas zvaničnik pakistanskog Planinarskog saveza Karar Haidri.

Prema njegovim rečima, četiri spasioca iz odvojene poljske ekspedicije nisu uspela da dopru do Tomaša Mackijeviča iz Poljske, koji je patio od snežnog slepila i visinske bolesti.

Pakistanski zvaničnik je naveo da će spasilački tim prebaciti u obližnji grad francusku alpinistkinju Elizabet Revol, koja ima promrzline na stopalima i ne može da hoda.

Revol i Mackijevič pokušali su da se popnu na deveti najviši svetski vrh Nanga Parbat, na visini od 8.126 metara, a zaglavili su se u petak, stigavši na 7.400 metara visine, pri čemu su bili odvojeni jedno od drugog.

Revol će helikopterom biti prebačena do mesta Skardu, a potom do Islamabada radi lečenja, rekao je njen prijatelj Ludovik Djambazi.

"Spasavanje Tomaša nažalost nije moguće - zbog vremenskih uslova i visine koji bi živote spasilaca doveli u krajnju opasnost. Ovo je užasna i bolna odluka. Duboko žalimo zbog toga", napisao je on na Fejsbuku.

Nanga Parbat, vrh u severnom Pakistanu, inače je poznat kao "planina-ubica" nakon što je više od 30 alpinista izgubilo život penjući se na taj vrh, pre nego što je 1953. godine prvi put osvojen.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Twitter/The Straits Times

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) HTEO SPUST, A LAVINA GA POKUPILA! Objavljena neverovatna nezgoda skijaša!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja