AMERIČKI MINISTAR FINANSIJA: Kremaljska lista će izazvati nove sankcije! EU: Nećemo ih podržati!
Foto: Reuters/Denis Balibouse

različiti pogledi

AMERIČKI MINISTAR FINANSIJA: Kremaljska lista će izazvati nove sankcije! EU: Nećemo ih podržati!

Planeta -

Kremaljska lista će dovesti do novih sankcija protiv Rusije, izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin u Kongresu.

Prema njegovim rečima, iz izveštaja proističe da će "doći do sankcija".

Govoreći u senatskom bankarskom komitetu, Mnjučin je senatoru Bobu Menendezu rekao: "Pretpostavljam da niste pročitali tajnu verziju. Iz ovog izveštaja proističe da će sankcije biti uvedene".

On je dodao da nije pravedno da se govori da je Ministarstvo odlagalo sankcije, jer postoji "stotine stranica" u skrivenom delu izveštaja podnetom Kongresu.

​"Ovo je pogrešna karakteristika (da ne uvodimo sankcije Rusiji). Skriveni deo izveštaja je stotinak stranica. Sa nestrpljenjem očekujemo da ga Kongres objavi. Predlozi za sankcije su neviđeni posao i mi ćemo iskoristiti ovaj izveštaj u okviru planirane politike za uvođenje sankcija. Ne tumačite ovo kao da ne uvodimo sankcije prema ljudima u ovom izveštaju", rekao je on na sastanku bankarskog odbora.

Evropska unija je, sa druge strane, odlučila da neće podržati jačanje sankcija protiv Rusije, izjavio je danas premijer Belgije Šarl Mišel, posle razgovora sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

"Između Rusije i EU postoji određeni broj nesuglasica, međutim mora biti otvoren dijalog kako bi se izgradili strateški i odnosi puni poverenja i kako bi imali mogućnost da ispravimo razlike", rekao je Mišel, prenosi Tas s.

Prema njegovim rečima, Rusija i EU će platiti visoku cenu ukoliko EU ne garantuje stabilnost.

"Neophodno je govoriti ne samo o pitanjima koja proističu iz istočnih granica Evropske unije već i o razvoju događaja na južnim granicama Evropske unije", rekao je on.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je u ponedeljak "sankcioni", takozvani "Kremaljski spisak", na kome su se našli gotovo svi članovi ruske vlade uklučujući premijera Dmitrija Medvedeva.

Lista sadrži 210 imena i podeljena je u nekoliko sekcija, na predsedničku administraciju, kabinet ministara, političke lidere i oligarhe. U spisak je uključen i aneks sa dodatnim informacijama.

Kurir.rs/The Hill/Tanjug

Foto: Reuters/Denis Balibouse

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja