(VIDEO) NOVE TENZIJE NA DALEKOM ISTOKU: Japan u panici, Rusija šalje avione na Kurile
Foto: Foto Reuters

potencijalno žarište

(VIDEO) NOVE TENZIJE NA DALEKOM ISTOKU: Japan u panici, Rusija šalje avione na Kurile

Planeta -

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odobrio je raspoređivanje ruskih ratnih aviona na spornom ostrvu nedaleko od Japana, ubrzavši militarizaciju tog područja u vreme kada su odnosi Moskve i Tokija napeti zbog postavljanja američkog sistema protiv projektila.

Medvedev je dopustio ruskom ministarstvu odbrane da koristi civilni aerodrom na ostrvu Iturup, kako se naziva u Rusiji, ili Etorofuu, kako ga zove Japan, za svoje avione.

Ostrvo je jedno od četiri koja su zauzele sovjetske snage na kraju Drugog svetskog rata, a nalazi se severoistočno od Hokaida. Spor oko tih ostrva, koji se u Rusiji nazivaju Kurilski, a u Japanu Severne teritorije, toliko je osetljiv da Moskva i Tokio još nisu potpisali mirovni sporazum koji bi potvrdio formalan završetak rata.

Odluka je doneta pred sastanak zamenika ministara spoljnih poslova dve zemlje o saradnji na spornim ostrvima i u vreme kada je Rusija zabrinuta da Japan dopušta SAD da koristi njegovu teritoriju kao svoju vojnu bazu u severnoj Aziji koristeći kao izgovor pretnju Severne Koreje.

Nije jasno hoće li ruski avioni biti raspoređeni na ostrvu stalno. Japanska ambasada u Moskvi je ocenila da je ruska odluka protivna onome što Tokio želi da postigne

"Mislimo da bi to moglo rezultirati jačanjem ruske vojne sile na četiri ostrva, a to je u suprotnosti sa japanskim stanovištem o tim ostrvima. Treba da rešimo sam teritorijalni spor kako bismo rešili srž ovakvih problema. Tokio će nastaviti razgovore s Rusijom u cilju rešavanja šireg teritorijalnog spora", poručila je ambasada.

Kurir.r/Al Jazeera

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja