DRUGI HLADNI RAT? Moskva osudila novu američku nuklearnu politiku kao ratobornu
Foto: Profimedia

Minut do ponoći

DRUGI HLADNI RAT? Moskva osudila novu američku nuklearnu politiku kao ratobornu

Planeta -

Rusija je osudila danas kao "ratobornu" i "antirusku" novu američku nuklearnu politiku, upozoravajući da će preduzeti "potrebne mere" da osigura bezbednost naspram SAD-a.

"Od prvog čitanja antiruski i ratoborna priroda ovog dokumenta skače u oči", saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova i navelo da su "duboko razočarani".

U revidiranoj strategiji nuklearne politike SAD objavljenoj juče navodi se da Rusiju treba ubediti da će se suočiti sa "neprihvatljivo velikom štetom" ako bude pretila čak i ograničenim nuklearnim napadom u Evropi.

Sjedinjene Države su saopštile da nameravaju da nabave nove, manje atomske bombe, navodeći kao razlog ponovno naoružavanje Rusije u ovoj oblasti.

Stručnjaci su izrazili bojazan da bi ovo moglo ponovo da pokrene i trku u naoružanju i time povećava rizik od nuklearnog sukoba.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EPA/Sergei Chirikov

Moskva se u današnjem saopštenju pita da li je Vašington svestan nivoa pojačane opasnosti koji te direktive predstavljaju, i osudila pokušaj dovođenja u pitanje njenog prava na legitimnu odbranu.

Prema Moskvi američki dokument je pun svakojakih antiruskih klišea počevši od optužbi o agresivnom ponašanju i svih mogućih mešanja, da bi se završilo sa optužbama, isto toliko neosnovanim, o kršenjima čitavog spiska sporazuma o kontroli naoružanja.

"U tome vidimo nepravedan pokušaj (Vašingtona) da svali na druge sopstvenu odgovornost za pogoršanje situacije po pitanju međunarodne i regionalne bezbednosti i za remećenje ravnoteže mehanizama za kontrolu naoružanja, što je reultat neodgovornog deleovanja samih SAD", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta/AFP

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track