(VIDEO) STUDENTKINJA KOJA ĆE POTRESTI KINU: Peking joj je već zabranio kandidovanje na izborima
Foto: Reuters

Hong kong

(VIDEO) STUDENTKINJA KOJA ĆE POTRESTI KINU: Peking joj je već zabranio kandidovanje na izborima

Planeta -

Politička karijera 21-godišnje Agnes Čou može da se završi još pre nego što uopšte počne, ako kineske vlasti istraju u svojoj nameri.

Ovu devojku, koja sebe opisuje kao "prosečnu studentkinju", Kina smatra tolikom pretnjom po svoju politiku da joj je zabranila da se kandiduje za mesto u zakonodavnom savetu u Hongkongu, piše Gardian.

Razlog tome je činjenica da je ona član stranke Demosisto, koja se zalaže za demokratiju, i protivi se zvaničnim vlastima Hongkonga.

Vlasti su skeptične prema pripadnicima Demosista, a odluka je doneta kako bi sprečila Čou i njene kolege iz Demosista da uđu u parlament.

Agnes Čou
Agnes Čoufoto: EPA

Iako joj je zabranjena kandidatura, Agnes nastavlja politički angažman, pa poziva međunarodnu zajednicu da se umeša u unutrašnje stvari Kine. U suprotnom, ova devojka tvrdi da se demokratiji u Hongkongu loše piše.

"Zabrana protiv mene nije lična, ona cilja celu generaciju mladih ljudi koji imaju drugačiji stav od vlade. Vlada želi samo mlade ljude koji će pokazati svoju naklonost Kini i komunističkoj partiji. Svako drugačije mišljenje je za nju sada neprihvatljivo", kaže Agnes.

Ona se čak odrekla i britanskog državljanstva, što je bio uslov da se uopšte kandiduje. Odložila je i studije.

"Posvećena sam borbi za Hongkong i to što sam uradila nije ništa u poređenju sa onima koji su otišli u zatvor", poručila je ona.

Kurir.rs/Gardijan

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track