NI GENIJALCI NISU MOGLI DA GA REŠE GODINAMA: Tajni kod sakriven na ovoj slici konačno rešen i vodi do 50.000 dolara vrednih bitkoina!
Foto: Twitter / @Coin_Artist

kripto slagalica

NI GENIJALCI NISU MOGLI DA GA REŠE GODINAMA: Tajni kod sakriven na ovoj slici konačno rešen i vodi do 50.000 dolara vrednih bitkoina!

Planeta -

Tajni kod koji je bio sakriven u umetničkoj slici, a koji je omogućavao pristup novčaniku sa bitkoinom u vrednosti od 50.000 dolara, dešifrovan je nakon skoro 3 godine.

Umetnički rad Roba Majersa i Koin artista (@coin_artist), koji koristi pseudonim, prvi put je objavljen na internetu početkom 2015. godine.

Kod koji se krio u ovoj umetnini sadržao je privatni ključ koji je pronalazaču garantovao pristup novčaniku punom bitkoina. I, bitkoini su konačno napustili tak novčanik protekle nedelje.

Jedan 30-godišnji programer zatražio je novac nakon pretraživanja po internetu zagonetki sa kripto-valutama. programer je rekao da živi u zemlji u kojoj "nije sigurno" posedovati bitkoin, te stoga želi da njegovo ime ostane tajna.

Zagonetka koju je trebalo rešiti sadržala je binarni niz - nula i jedinica, u komlikovanim redovima od plamena koji su oslikani po ivicama platna. Boja i oblik svakog plamička definišu deo binarnog niza od 4 karaktera, a drugi deo koda predstavljen je u 6 traka različitih dužina u donjem desnom uglu.

Nakon što su ovi kodovi razbijeni i povezani, momak koji je uspešno rešio ovu slagalicu mogao je da ga pretvori u bitkoin privatni ključ uz pomoć jednostavnog kompjuterskog programa.

Kurir.rs / BBC

Foto: Twitter / @Coin_Artist

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja