ANGELA MERKEL POSLE DOGOVORA SA ŠULCOM: Koalicioni sporazum je osnova za jaku i stabilnu vladu
Foto: EPA/Clemens Bilan

kraj neizvesnosti

ANGELA MERKEL POSLE DOGOVORA SA ŠULCOM: Koalicioni sporazum je osnova za jaku i stabilnu vladu

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da je postignuti koalicioni sporazum između njenih konzervativaca i socijaldemokrata jaka osnova "dobre i stabilne vlade".

U obraćanju novinarima, Merkelova je istakla da će sporazum pomoći održanju nemačke jake ekonomije i vođenju zemlje u budućnost.

Sporazum je snažna osnova za dobru i stabilnu vladu, koju "naša zemlja treba i što mnogi u svetu očekuju od nas", rekla je nemačka kancelarka.

Lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer, inače konzervativni lider Bavarske, rekao je da je sporazum sa Socijademokratskom partijom ponudio pozitivan način prevazilaženja podela i polarizacija u nemačkom društvu..

Posle četiri meseca političkog zastoja u Nemačkoj, danas je konačno postignut dogovor o koalicionom ugovoru između Merkelove Hrišćanske demokratske unije (CDU) i Šulcove Socijaldemokratske partije (SPD).

Stranke CDU, CSU i SPD su postigle dogovor o tome kako će izgledati koalicioni ugovor, čime je otvoren put ka formiranju treće uzastopne, a četvrte u istoriji Nemačke tzv. velike koalicije.

Koalicioni ugovor sada moraju da odobre članovi SPD, njih oko 450.000, na unutarstranačkom referendumu, koji će, najverovatnije biti održan za tri nedelje.

Izbori u Nemačkoj održani su 24. septembra prošle godine i na njima je CDU osvojila 32,9 odsto glasova, što nije bilo dovoljno da samostalno formira vladu, pa se krenulo u koalicione dogovore.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Clemens Bilan

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja