AMERIKA U KOLAPSU: Senat nije izglasao zakon o budžetu, SAD u blokadi DRUGI PUT ZA MESEC DANA
Foto: Profimedia

čeka se kongres

AMERIKA U KOLAPSU: Senat nije izglasao zakon o budžetu, SAD u blokadi DRUGI PUT ZA MESEC DANA

Planeta -

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je u blokadi - drugi put za manje od mesec dana - pošto što je glasanje u Senatu o budžetskom sporazumu o kom su pregovarali republikanci i demokrate odloženo.

Dvogodišnji ugovor o budžetu od 300 milijardi dolara, koji je dogovoren u sredu, povećao bi finansiranje za vojne i civilne programe, i smatran je pravednim kompromisom lidera većine u Senatu republikanca Miča Mekonela (R-Kentucki) i lidera manjine demokrate Čaka Šumera. Međutim, u četvrtak, senator Rand Pol je koristio sve procedure Senata da odloži glasanje o predlogu do ponoći - nakon roka kada je strebalo da novi akt bude usvojen.

"Vlada troši previše novca, pozajmljuje previše novca, a zapravo ćemo vratiti deficite iz Obamine ere", rekao je Pol za Foks Njuz u četvrtak. "Bio sam izabran za borbu protiv deficita iz Obamine ere." Paul traži da se glasa o amandmanu za obnavljanje budžetskih granica iz 2011. godine, rekao je njegov portparol. U Predstavničkom domu ima još više znakova neslaganja, a koji će morati da odobri svaki zakon usvojen u Senatu. Mnogi demokrati se protive predlogu budžeta jer se ne bavi problemom imigracije, a zaštita za prijem dece nezakonitih imigranata (DACA) koju je uspostavila administracija Obame ističe 5. marta.

"Podržavamo povećanje finansiranje naše vojske, ali povećanje troškva vlade dodaje problemu umesto da ga rešava", kaže u izjavi 30 predstavnka republikanaca.

Najnovije blokada je počelo 20. januara i trajalo je gotovo tri dana, pre nego što su se demokrate odustale od pitana migranata i pristale na predlog republikanaca da se o njemu raspravljamo.

Kurir.rs/RT/Beta-AP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja