Turska: Avion oboren u međunarodnom prostoru

Turska: Avion oboren u međunarodnom prostoru

Planeta -
Turska je nekoliko puta saopštila da je njen avion oboren bez upozorenja u međunarodnom prostoru, priznajući da je Fantom F-4 greškom, na kratko bio u sirijskom prostoru

ANKARA - Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u nedelju da se turski vojni avion F-4 Fantom nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru 22. juna kada su ga oborile sirijske snage, i time je demantovao pisanje američkog lista "Vol strit džornal" da je bio u sirijskom prostoru.

Ergodan je dao izjavu na sastanku svoje partije, navodeći da je izveštaj lista "nesrećno objavljena priča koja nije istinita", javio je AFP.

List je u subotnjem broju objavio, citirajući neimenovan izvor iz američke obaveštajne službe, da je turski avion "najverovatnije oborila sirijska protiavvionska odbrana sa zemlje, dok se letelica nalazila unutar sirijskog vazdušnog prostora".

Turska je nekoliko puta saopštila da je njen avion oboren bez upozorenja u međunarodnom prostoru, priznajući da je Fantom F-4 greškom, na kratko bio u sirijskom prostoru, posle čega ga je napustio.

Turska vojska je danas u saopštenju navela da je avion prešao granicu i leteo iznad Sirije oko pet minuta.

"Nema indikacija da je avion oboren projektilom zemlja-vazduh", kao što je Turska tvrdila, rekao je neimenovani izvor iz ministarstva odbrane SAD, čiju izjavu je preneo američki list.

Te tvrdnje su došle u trenutku kada je Turska saopštila da je hitno uputila svoje avione nakon što su sirijski helikopteri došli blizo tursko - sirijske granice, čime su tenzije između dve zemlje dalje porasle.

Četiri aviona F-16 poletela su iz baze Indžirlik nakon što su sirijski helikopteri došli na 6,5 kilometara od granice, što je normalno, saopštila je turska vojska.

Još dva aviona F-16 došla su iz baze Batman nakon što se jedan sirijski helikopter približio granici na jugu provincije Mardin.

Turska vojska je saopštila da su bila tri incidenta, ali da helikopteri nisu narušili turski vazdušni prostor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track