KRVNICI DŽIHAD DŽONA PALI U RUKE KURDA: Ova grupa stoji iza gnusnih zločina, obezglavili 27 ljudi
Foto: Youtube/Printscreen

OPASNA ĆELIJA ISLAMSKE DRŽAVE

KRVNICI DŽIHAD DŽONA PALI U RUKE KURDA: Ova grupa stoji iza gnusnih zločina, obezglavili 27 ljudi

Planeta -

Dva britanska državljanina za koje se veruje da su pripadnici ozloglašene ćelije Islamske države pali su u ruke sirijsko-kurdskih boraca, objavili su američki zvaničnici.

Aleksanda Koti i El Šafi Elšeik pripadali su četvoročlanoj ćeliji nazvanoj "Bitlsi" zbog svog britanskog naglaska, a američke vlasti tvrde da je reč o grupi koja je obezglavila više od 27 zarobljenika sa Zapada, a tačan broj ljudi koje su mučili je nepoznat.

Navodni vođa grupe bio je Mohamed Emvazi, poznatiji kao Džihad Džon, jedan od najistaknutijih krvnika Islamske države koji je poginuo u vazdušnom napadu u Siriji pre tri godine. U toj grupi je bio i Ejn Dejvis koji je u Turskoj prošle godine optužen za terorizam.

foto: Youtube/Printscreen

Džihad Džon bio je glavni protagonista snimaka na kojima teroristi Islamske države brutalno odrubljuju glave taocima. Bio je odeven je u crno, vitlao nožem i govorio britanskim naglaskom, preteći zapadnim državama i njihovim političkim vođama.

Džihad Džon
Džihad Džonfoto: Youtube/Printscreen

Prvi put se pojavio u avgustu 2014. kad je ubijen američki novinar Džejms Foli. Kasnije je učestvovao u obezglavljivanjima američkog novinara Stivena Sotlofa, škotskog humanitarca Dejvida Hejnsa, koji je bio oženjen Hrvaticom, engleskog humanitarca Alana Heninga, američkog državljanina Pitera Kasiga i japanskog novinara Kenđija Gota.

Dejvid Hejns bio je britanski državljanin koji je u Hrvatskoj zasnovao porodicu, a otet je u Siriji 2013. godine. Ubijen je 2014. godine.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČITAVA SRBIJA I REGION SE OPRAŠTAJU OD NEBOJŠE GLOGOVCA! Napustio nas je jedan od najboljih glumaca svih vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja