MINISTAR LAŽOV: Šef diplomatije Holandije priznao da je SLAGAO DA JE ČUO PUTINA KAKO PLANIRA VELIKU RUSIJU!
Foto: AP

BRUKA!

MINISTAR LAŽOV: Šef diplomatije Holandije priznao da je SLAGAO DA JE ČUO PUTINA KAKO PLANIRA VELIKU RUSIJU!

Planeta -

AMSTERDAM - Holandski ministar spoljnih poslova Halbe Zijlstra priznao je danas da je lagao kada je 2006. godine rekao da je čuo komentare ruskog predsednika Vladimira Putina o planovima za "veliku Rusiju".

Tokom predizborne kampanje pre dve godine, Zijlstra je rekao da je 2006. godine bio u Putinovoj dači kada je čuo kako lider Kremlja govori o planovima za "veliku Rusiju" koja bi, navodno, obuhvatila i Belorusiju, Ukrajinu i baltičke zemlje, "a da bi bilo dobro imati i Kazahstan".

Međutim, danas je Zijlstra intervjuu holandskom dnevniuku De Volkskrant priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je za navodni Putinov komentar čuo "iz druge ruke".

"Bio sam u zadnjem delu prostorije, ali sam jasno mogao da čujem Putinov odgovor na pitanje o tome šta smatra velikom Rusijom", rekao je Zijlstra na tadašnjem skupu svoje Narodne partije za slobodu i demokratiju, koja predvodi novu holandsku vladu.

foto: Reuters

Ostramoćeni Zijlstra treba da se sretne sa Sergejom Lavrovim

Današnje priznanje šefa holandske diplomatije objavljeno je uoči njegovog sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, koji je zakazan za sredu. Odnosi između Rusije i Holandije su, inače, zahladneli otkako je avion malezijske aviokompanije MH17 srušen jula 2014, sa 196 holandskih državljana u letelici. Holanđani su okrivili Ruse za obaranje tog aviona i istragu fokusirali na identifikovanje osumnjičenih, kojima će se suditi u Holandiji.

foto: AP

Mark Rute ne vidi zašto bi Zijstra snosio odgovornost za laž o Putinu

Opozicione stranke su pozvale na debatu o Zijstrinom položaju, ali je premijer Mart Rute rekao da Zijlstra, iako je napravio "veliku grešku", ostaje pouzdan član vlade i ne mora da podnosi ostavku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Evo šta je Vučić u Zagrebu poručio Srbima i Hrvatima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track