(VIDEO) NAJGORA SUŠA U POSLEDNJIH 100 GODINA: Ova zemlja je proglasila stanje prirodne katastrofe
Foto: AP

PIJAĆE VODE SKORO DA NEMA

(VIDEO) NAJGORA SUŠA U POSLEDNJIH 100 GODINA: Ova zemlja je proglasila stanje prirodne katastrofe

Planeta -

Vlasti Južnoafričke Republike proglasile su u sredu stanje prirodne katastrofe u čitavoj zemlji zbog retke suše koja već mesecima vlada u Kejptaunu, na jugozapadu zemlje, preteći prekidom snabdevanja pitkom vodom.

Ova odluka je donesena posle "ponovne procene obima i težine suše u ovom trenutku". Krizom će sada upravljati vlada.

Sve državne ustanove imaju dužnost da sprovode nužne "mere i programe pomoći", navodi se u tekstu odluke koju je potpisao direktor Državnog centra za upravljanje kriznim situacijama, Mafaka Tau.

foto: Reuters

Kejptaun, drugi po veličini grad u toj zemlji, pogođen je najgorom sušom u poslednjih sto godina. Zalihe vode su na najnižem niovu, pa bi slavine uskoro mogle da presuše. Taj dan nazvan "Dan bez vode" odložen je drugi put ove nedelje za 4. jun, pošto se jedno vreme očekivao sredinom aprila.

foto: Reuters

Kako bi taj dan došao što kasnije, oko 4 miliona stanovnika pozvano je da troši tek 50 litara vode po osobi na dan, što je količina koja se potroši za trominutno tuširanje. Ako se "Dan bez vode" dogodi, stanovnici će dobijati vodu na 200 mesta u gradu, najviše 25 litara po osobi na dan.

foto: AP

Gradske vlasti na meti oštrih kritika Gradske vlasti Kejptauna, gde većinu ima opoziciona stranka Demokratski savez, na meti su oštre kritike zbog toga što su zanemarile upozorenja stručnjaka i nisu ranije donele odluku o ograničenju potrošnje. "Ako u nedeljama i mesecima koji dolaze zadržimo potrošnju na ovako niskom nivou, 'Dan bez vode' se neće dogoditi", istakao je predsednik stranke Musi Maimane.

Poslednjih godina, čitava Južna Afrika je bila zahvaćena velikom sušom koju je dodatno pogoršao periodični meteorološki fenomen El Ninjo. Ipak, zahvaljujući obilnim kišama poslednjih meseci, dobar deo tog područja uspeo je da obnovi dragocene zalihe vode. Područje Kejptauna je izuzetak jer veći deo padavina tamo pada u vreme zime na južnoj hemisferi.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track