(VIDEO) SIRIJSKI PAKAO: U Guti poginulo 350 ljudi, Rusija traži hitan sastanak SB UN!
Foto: Printscreen Facebook

traži se rešenje

(VIDEO) SIRIJSKI PAKAO: U Guti poginulo 350 ljudi, Rusija traži hitan sastanak SB UN!

Planeta -

Rusija je predložila da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sutra održi hitan sastanak o situaciji u istočnoj Guti, predgrađu sirijske prestonice Damaska.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izneo je predlog na sastanku Saveta bezbednosti UN, posvećenom miru i bezbednosti u svetu.

"Imamo konkretan predlog", rekao je ruski diplomata i naveo da Moskva traži da se sazove otvorena sednica Saveta bezbednosti kako bi se razgovaralo o situaciji u istočnoj Guti.

"Mislim da je to neophodno imajući u vidu zabrinutosti koje smo danas čuli, tako da će sve strane moći da predstave svoje stavove i razumevanje situacije i predlože rešenja", rekao je Nebenzja.

Kremlj je danas demantovao da učestvuje u tim napadima kao saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u debati pozvao strane da hitno prekinu sukobe u istočnoj Guti, kako bi mogla da se dostavi humanitarna pomoć stanovništvu.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je večeras da je 346 ljudi ubijeno u istočnoj Guti od kada su 4. februara sirijske snage i njeni saveznici pokrenule ofanzivu u pobunjeničkoj enklavi istočno od Damaska.

U toj ofanzivi je ranjeno 878 ljudi, pretežno u vazdušnim napadima na stambena područja, navodi se u saopštenju i dodaje da se pretpostavlja da je broj žrtava veći pošto na terenu vlada pometnja i nije moguće imati tačan uvid u podatke o stradalim i ranjenima.

Rusija je zatražila da sutra bude održana hitna sednica Saveta bezbedosti UN o Siriji, javila je agencija AFP i

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja