NOVA OPTUŽNICA  PROTIV TRAMPOVOG SARADNIKA: Mahafort plaćao bivše evropske političare, na spisku i jedan kancelar!
Foto: Reuters

široko

NOVA OPTUŽNICA PROTIV TRAMPOVOG SARADNIKA: Mahafort plaćao bivše evropske političare, na spisku i jedan kancelar!

Planeta -

Bivši šef predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa, Pol Manafort, tajno je plaćao neimenovanim bivšim visokim evropskim političarima da lobiraju u korist prethodne proruski nastrojene ukrajinske vlade, stoji u novoj optužnici protiv Manaforta.

Prema optužnici koju je podigao specijalni tužilac Robert Maler, Manafort je bivšim političarima, među kojima je i nekadašnji evropski kancelar, 2012. i 2013. godine platio ukupno više od dva miliona evra, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Takođe, se tereti da je osnovao organizaciju pod nazivom "Hapsburg grup" kako bi lobiranje bivših političara prividno predstavio kao nezavisne analize.

Kako se navodi u optužnici, tom grupom je upravljao jedan bivši evropski kancelar, čije ime nije navedeno, a Bi-Bi-Si podseća da samo tri evropske zemlje imaju kancelara - Austrija, Nemačka i Švajcarska.

U međuvremenu, Rik Gejts, koji je bio drugi čovek na čelu Trampovog predizbornog tima, priznao je da je učestvovao u zaveri protiv SAD i da je lagao istražitelje.

Maler, inače, istražuje o tvrdnjama o ruskom političkom mešanju u SAD, ali nema navoda da su Gejts ili Manafort bili u dosluhu s Rusijom kako bi uticali na ishod predsedničkih izbora 2016, napominje Bi-Bi-Si.

Manafort je ranije optužen po više tačaka za utaju poreza i bankovne malverzacije, a suočava se s novim optužbama za zaveru, pranje novca, davanje lažnih iskaza, kao i zbog toga što se nije prijavio kao agent stranog aktera.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track