MAĐARSKI PREMIJER PORAŽEN NA IZBORIMA: Počeo Orbanov pad?
Foto: Reuters

ŠOK

MAĐARSKI PREMIJER PORAŽEN NA IZBORIMA: Počeo Orbanov pad?

Planeta -

BUDIMPEŠTA - Peter Marki Zaj, kandidat za gradonačelnika dela opozicije, pobedio je na lokalnim izborima u mađarskom gradu Hodmezevašarhelju, u Čongradskoj županiji, gradu u kome je dugo dominirala stranka Fides premijera Viktora Orbana.

Marki Zaj, koji je osvojio 57,5 odsto glasova, što je 15 odsto više od drugoplasiranog, rekao je da njegova pobeda pokazuje da „postoji velika potreba za ukidanjem korupcije, laži i zastrašivanja u zemlji“, prenosi AP.

S obzirom na to da su opšti izbori zakazani za 8. april, analitičari smatraju da je ovo pokazatelj Orbanovog pada i da bi opozicija mogla to da iskoristi i sruši premijera.

Dok se u Mađarskoj suočava sa padom popularnosti, Orban je preko šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta zatražio ostavku visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeida Rada el Huseina jer ga je optužio za rasizam.

- Veoma je neprimereno da zvaničnici UN optužuju zemlje članice i demokratski izabrane lidere. Jasno je da El Husein treba da podnose ostavku - rekao je Sijarto.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track