POLICIJA ISPITIVALA PREMIJERA IZRAELA 5 SATI: Netanijahu i njegova žena na saslušanju zbog korupcije
Foto: AP

SPORNE VEZE SA JEDNOM KOMPANIJOM

POLICIJA ISPITIVALA PREMIJERA IZRAELA 5 SATI: Netanijahu i njegova žena na saslušanju zbog korupcije

Planeta -

Policijski istražitelji danas su u rezidenciji premijera Izraela Benjamina Netanijahua u Jerusalimu ispitivali njega i njegovu suprugu Saru zbog sumnje na korupciju u vezi sa najvećom izraelskom telekomunikacionom kompanijom, javili su izraelski mediji.

Istražitelji su izašli iz rezidencije oko pet sati kasnije. Netanijahuova supruga je ispitivana na drugom mestu, u sedištu policijske istražne jedinice Lahav.

Policija je odbila da bilo šta komentariše.

Mediji navode se da se oboje ispituju kao mogući osumnjičeni u tom slučaju i da je Netanjahu tražio od vlasnika kompanije "Bezek" Šaula Eloviča da se na novinskom veb sajtu Vala, koji pripada kompaniji, povoljno izveštava o njegovoj porodici.

U zamenu za to, Netanijahu je navodno dao instrukcije Ministarstvu komunikacija da donese propise u korist Bezeka. U to vreme on je bio i premijer i ministar komunikacija.

To je prvi put da se Netanijahu ispituje u tzv. "Slučaju 4000", a policija navodno ima dokaze da su Elovič, Sara Netanjahu i Nir Hefec medijski savetnik porodice Netanijahu, tražili od Vale da menja izveštavanje. U ovom slučaju bivši generalni direktor Ministarstva komunikacija Šlomo Filber je pristao da bude državni svedok i da svedoči protiv Netanijahua.

Izraelska policija je nedavno preporučila podizanje optužnice protiv Netanijahua u dva odvojena slučaja korupcije, "Slučaja 1000" i "Slučaja 2000", da je primao skupe poklone od dva milijardera i da se dogovarao sa vlasnikom tiražnog izraelskog lista da povoljnije izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkuretskog dnevnika.

foto: EPA

Netanijahu je porekao da je bilo šta loše učinio i optužio policiju za lov na veštice a medije da pokušavaju da ga sruše.

U Izraelu se, takođe, vodi istraga zbog sumnji na korupciju u vezi sa sporazumom o kupovini nemačkih podmornica.

Izraelski lider nije ispitivan u vezi s tim slučajem ali su saslušavani i pritvarani

neki njegovi bliski saradnici.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track