ORBAN LJUT NA OPOZICIJU: Oni bi da od Mađarske naprave utočište za migrante! Naše žene i devojke neće biti bezbedne!
Foto: Reuters

UOČI IZBORA

ORBAN LJUT NA OPOZICIJU: Oni bi da od Mađarske naprave utočište za migrante! Naše žene i devojke neće biti bezbedne!

Planeta -

BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je danas da će se opozicione stranke ujediniti u pokušaju da na parlamentarnim izborima 8. aprila sa vlasti svrgnu njegovu partiju Fides, koja je pretrpela neočekivani udarac izbornim porazom na lokalnom nivou.

Kandidat za gradonačelnika dela opozicije Peter Marki Zaj pobedio je u nedelju na vanrednim izborima u gradu Hodmezevašarhelj u Čongradskoj županiji, gradu u kome je dugo dominirala Orbanova stranka desnog centra.

Fides na predstojećim parlamentarnim izborima teži osvajanju trećeg uzastopnog mandata za sastav vlade i vodi u anketama, ali politički analitičari ocenjuju da će pobeda u Hodmezevašarhelju "promeniti dinamiku unutar opozicije".

Navodi se da je Orban mađarskom državnom radiju kazao da će se rascepkane opozicione partije ujediniti i u svakoj izbornoj jedinici izaći sa jednim kandidatom koji će se suprotstaviti Fidesovom. Vodeći opozicioni socijalisti, nacionalistički Jobik i manje liberalne stranke do sada nisu protiv Orbanove partije nastupali u zajedničkom frontu na nacionalnom nivou.

"Ovo (izbori u Hodmezevašarhelju) bili su laboratorijska proba i to će biti ponovljeno u više izbornih jedinica. Na kraju će u svakoj izbornoj jedinici biti opozicioni kandidat koji podržava imigraciju... i naš kandidat koji se protivi imigraciji", rekao je Orban. On je kazao da će, ukoliko Mađarska postane "zemlja imigranata", to doneti "teror, žene i devojke više neće biti bezbedne".

"Naš kulturni identitet će biti oslabljen i polako će ispariti", kazao je mađarski premijer i optužio opoziciju da će, uz pomoć stranih medija koji posluju u Mađarskoj, izbore finansirati novcem američkog milijardera Džordža Soroša.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track