NEMA BESPLATNOG GASA ZA UKRAJINCE: Gasprom raskida ugovor sa Naftogasom
Foto: Fonet AP

ekspresno

NEMA BESPLATNOG GASA ZA UKRAJINCE: Gasprom raskida ugovor sa Naftogasom

Planeta -

Gasprom mora odmah da pokrene proceduru pred Arbitražnim sudom u Stokholmu za raskid ugovora sa ukrajinskim Naftogasom za isporuke i tranzit gasa, izjavio je danas izvršni direktor te ruske kompanije Aleksej Miler.

"Arbitraža u Stokholmu, vođena dvostrukim standardima, usvojila je asimetričnu odluku kada je reč o našim ugovorima sa Naftogasom za isporuke i tranzit gasa. Takva odluka predstavlja ozbiljno kršenje interesa strana potpisnica tih ugovora", izjavio je Miler novinarima, a prenosi ruska agencija Tass.

Svoju odluku, kako dodaje, sudije Arbitražnog suda su argumentovale drastičnim pogoršanjem stanja u ukrajinskoj ekonomiji. "Mi smo kategorički protiv toga da se na naš račun rešavaju ekonomski problemi Ukrajine. U takvoj situaciji, validnost nastavka važenja ugovora nije ekonomski održiva i neprofitabilna je za Gasprom", poručio je Miler.

Iz Gasproma je juče saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČETVOROGODIŠNJE DETE NOVA ŽRTVA BOGINJA! Brnabićka uputila jasan apel svim roditeljima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track