ANTONIO TAJANI ĆE NAJVEROVATNIJE POSTATI ITALIJANSKI PREMIJER: Svi znaju da je marioneta moćnog političara koga su svi jedva čekali da smene
Foto: AP 4.7.2017

smena

ANTONIO TAJANI ĆE NAJVEROVATNIJE POSTATI ITALIJANSKI PREMIJER: Svi znaju da je marioneta moćnog političara koga su svi jedva čekali da smene

Planeta -

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je i zvanično prihvatio da bude kandidat stranke "Napred Italija" za premijera Italije.

Njega je za tu poziciju predložio Silvio Berluskoni, lider stranke i bivši premijer Italije.

"Zahvaljujem se predsedniku Berluskoniju zbog poverenja koje mi je ukazao. Voljan sam da služim Italiji", rekao je Tajani.

Iako se stranka prema poslednjim anketama kotira na trećem mestu, mnogi očekuju da će ona formirati vladu sa ultradesničarima Lige i još nekim manjim strankama i da zato Tajani važi za najozbiljnijeg kandidata za premijera.

Na čelu Evropskog parlamenta (EP), Tajani je bio gotovo neprimetan. On deluje uvek prijateljski nastrojen i važi za graditelja kolacija, ali on svakako nije bio agresivan lider poput svog prethodnika Martina Šulca. Čini se da je za nešto više od godinu dana na čelu EP više pažnje posvećivao italijanskoj politici nego instituciji koju vodi. Tako smatraju mnoge Tajanijeve kolege u EP.

To bi i moglo da mu ide u korist na opštim izborima u Italiji koji se održavaju u nedelju.

Tajani važi za čoveka bez skandala u karijeri i koji je lojalan stranci "Napred Italija" i zato je pravi kandidat za tu stranku.

"On je od velike vrednosti za Berluskonija. Tajani je tipičan hrišćanski demokrata koji se nikada direktno ne suočava ni sa kim. On je takođe autsajder koji nikada nije bio umešan u unutrašnje političke konflikte u Italiji. Ali, bivši italijanski komesar je u Italiji mnogo vredniji nego ministar", rekao je Serđo Koferati, poslanik EP za "Politiko".

Oni koji podržavaju Tajanija, kažu da je on kao predsednik EP uradio upravo ono što je i obećavao, da je služio kao "govornik kuće" i da se nije mešao u političke debate kao njegov nemački prethodnik. Smatraju da je on odličan posrednik i neko ko uspostavlja dogovore i kompromise i da će mu to biti veliki plus ako postane premijer.

Tajanijevi kritičari, pak smatraju da je on propustio svoju šansu u EP i da je dopustio moćnom generalnom sekretaru Nemcu Klausu Veleu da "radi šta hoće".

Tajani nikada nije krio svoju lojalnost Berluskoniju iako na papiru deluje kao sušta suprotnost bučnom i kontroverznom bivšem premijeru. Kada ga je Berluskoni opisao kao odličnog izabranika za premijera rekao je i da je Tajani "oduvek pokazivao totalnu lojalnost našim principima i idejama i meni, Silviju Berluskoniju".

U nedavnom profilu objavljenom u tabloidnom listu "Dagospia" Tajani je upoređen sa "mulom iz Lacija". "On je bio i poslušnik i komandant i čekao je na svoj red. On je uvek poštovao hijerarhiju, ali ima samo jednog šefa: Berluskonija", piše u tom listu.

Za Berluskonija on dakle i zvuči kao savršen kandidat. Pošto sam Berluskoni ne može da se kandiduje za političke funkcije, našao je nekog ko ima dobar politički profil, ko mu je veran i kime može da upravlja.

"Politiko" je uporedio Tajanija sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom koga smatra marionetom Jaroslava Kačinjskog, predsednika vladajuće stranke "Pravo i pravda". I nekoliko zvaničnika iz Evropskog parlamenta je reklo da im je sam Tajani rekao da bi radije bio na nekoj poziciji koja ima više prestiža nego stvarne moći odnosno da je želeo da bude predsednik Italije, a ne premijer.

Kurir.rs/Politiki

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja