NAJSTARIJE TETOVAŽE NA SVETU: Odneli su u smrt tajnu staru više od 5.000 godina! Konačno je MISTERIJA OTKRIVENA!
Foto: Reueters / British Museum

neverovatno otkriće

NAJSTARIJE TETOVAŽE NA SVETU: Odneli su u smrt tajnu staru više od 5.000 godina! Konačno je MISTERIJA OTKRIVENA!

Planeta -

Rogate životinje i geometrijski oblici otkriveni su kao motivi tetovaža nađenih na muškoj i ženskoj mumiji koje su stare oko 5.000 godina.

Čitav vek nakon njihovog prvobitnog otkrića, mumificirana tela otkrila su nove tajne. Za ono što se do sada tretiralo kao tamne mrlje na njihovim telima, ispostavilo se da je reč o tetovažama koje su otkrili britanski naučnici koristeći infracrvenu fotografiju.

Muška mumija, nazvana "Muškarac iz Gebelina A" ima dve tetovaže koje se blago preklapaju. Motivi divljeg bika i Barbari ovce nalaze se na njegovoj nadlaktici a urađene su pigmentom na bazi ugljenika, moguće nekom vrstom čađi.

Na nadlaktici i ramenu ženske mumije pronađena je linearna tetovaža u obliku slova "S". Prema dosadašnjim istraživanjima, reč je o najstarijoj tetoviranoj ženskoj osobi iakada pronađenoj.

foto: Reueters / British Museum

"Mesta na kojima su tetovaže urađene sugerišu da su osmišljene da budu veoma vidljive" rekao je kustos fizičke antropologije Britanskog muzeja Danijel Antoan.

1 / 5 Foto: Reueters / British Museum

Reč je o mumijama koje su otkrivene još 1896. godine u egipatskom gradu Gebelinu, a utvrđeno je da su živeli i pre-dinastičkom periodu negde između 3.351 i 3.017 godine pre Hrista. Mumije su izložene u muzeju od vremena kada su pronađene.

Ustanovljeno je da je muška mumija bila mlađi muškarac koji je imao između 18-12 godinu kada je umro od ubodne rane na leđima.

Kurir.rs / Reuters

Foto: Reuters / British Museum

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 najglupljih tetovaža ikada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja