(VIDEO) PRE TAČNO 65 GODINA UMRO JE STALJIN: Ni dan-danas se ne zna pravi uzrok smrti, a evo kako je izgledala njegova sahrana
Foto: Wikipedia

milion ljudi na crvenom trgu

(VIDEO) PRE TAČNO 65 GODINA UMRO JE STALJIN: Ni dan-danas se ne zna pravi uzrok smrti, a evo kako je izgledala njegova sahrana

Planeta -

Na današnji dan navršava se 65 godina od smrti Josifa Visarionoviča Džugašvilija poznatiji u istoriji pod imenom Staljin. Poslednjih godina u visokim političkim krugovima ondašnjeg Sovjetskog Saveza se šuškalo da nije bio baš u najboljem zdravstvenom stanju, kako i da usled pogoršanja, nije dobijao nikakvu medicinsku pomoć, kojom bi bar kontrolisao svoju bolest.

Staljin je tada već bio prešao 70 godina, a njegove hronične bolesti poput hipertonije, arterioskleroze i reumatskih bolova u mišićima uzimale su maha.

Od kraja 1952. godine pojavili su se problemi nepoznate prirode u plućima, pa je Staljin tako čak prestao da puši. Sve je to nagoveštavalo da mu se bliži kraj.

Ali uprkos svemu gore navedenom pravi uzrok njegove smrti i danas zaokuplja istoričare, kao i teoretičare zavere.

Lekar Aleksander Mijasnikov, koji je bio pored Staljina na njegovoj smrtnoj postelji, tvrdi da je posle obdukcije otkrio da je bolovao od "teškog slučaja ateroskleroze u mozgu", i da je ova bolest, koja se razvijala godinama, "uticala na njegovo zdravlje, karakter i odluke koje je donosio".

Staljin je umro u svojoj dači (kući za odmor) u moskovskom predgrađu Kuncevo. Kao zvaničan uzrok smrti bio je naveden moždani udar, koji je Staljin doživeo nekoliko dana pre same smrti. Ali, prema navodima iz Molotovljevih memoara, šef sovjetske policije Lavrentij Berija, hvalio se da je on uklonio Staljina. Berija je inače bio i na čelu zloglasne NKVD-a.

Tako je Staljinov moždani udar možda uzrokovala supstanca varfarin iz otrova za pacove. Beriji je Staljinova smrt došla "kao naručena" jer se plašio mogućih čistki. Nakon Staljinove smrti Berija je čak bio na pragu preuzimanja vlasti, ali to se nije ostvarilo. U tome su ga sprečili drugi visokopozicionirani članovi Partije, isplaniravši njegovo ubistvo. Zloglasnog šefa NKVD-a tako je lično upucao jedan sovjetski general.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja