Krivične prijave protiv Đukanovića i Lukšića zbog Prve banke

Krivične prijave protiv Đukanovića i Lukšića zbog Prve banke

Planeta -
Iako je od CBCG dobio mišljenje da Prva banka ne raspolaže sredstvima za obezbeđenje kratkoročnog kredita, Lukšić je, ipak, sa Žugićem zaključio ugovor o kreditnoj podršci, kojim je vlada Crne Gore odobrila banci, čiji su većinski vlasnici braća Đukanović, 44 miliona evra, naveo je MANS u krivičnoj prijavi

PODGORICA - Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela je danas Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, korupciju i ratne zločine krivičnu prijavu protiv bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića i sadašnjeg Igora Lukšića zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja za ličnu korist i u korist Prve banke.

Krivična prijava, istim povodom, podneta je i protiv guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoja Žugića.

Prva banka je u većinskom vlasništu Aca Đukanovića, brata nekadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

MANS je naveo da je, zbog problema likvidnosti u Prvoj banci, vlada Crne Gore, kojom je predsedavao Đukanović, u oktobru 2008. godine predložila donošenje Zakona o merama za zaštitu bankarskog sistema, koji je zatim usvojila skupštinska većina vladajuće koalicije.

U krivičnoj prijavi se podseća da je taj zakon odmah počeo da važi, a da je samo četiri dana kasnije Lukšić, kao tadašnji ministar finansija, doneo pravilnik o postupku izdavanja garancija i obezbeđivanja kreditne podrške bankama. Nakon toga, kako se navodi, u novembru iste godine Žugić se, u to vreme kao član borda Prve banke, obratio Lukšiću sa molbom da se hitno odobri kratkoročni kredit iz državnog budžeta od 44 miliona evra.

"Iako je od CBCG dobio mišljenje da Prva banka ne raspolaže sredstvima za obezbeđenje kratkoročnog kredita, Lukšić je, ipak, sa Žugićem zaključio ugovor o kreditnoj podršci, kojim je vlada Crne Gore odobrila banci, čiji su većinski vlasnici braća Đukanović, 44 miliona evra", naveo je MANS u krivičnoj prijavi.

Ocenjuje se da je Lukšić time zloupotrebio službena ovlašćenja i prikrio mišljenje CBCG kako bi novac iz državnog budžeta prebacio u Prvu banku. Takođe se navodi da je Žugić zlopotrebio položaj zaključenjem ugovora o kreditnoj podršci, jer je znao da Prva banka ne ispunjava uslove propisane zakonom za dobijanje državne pomoći.

Prema krivičnoj prijavi MANS-a, Đukanović i Lukšić su nastavili sa preduzimanjem radnji koje će sačuvati Prvu banku i izbeći stečaj, a sve kako bi preko nje i na štetu državnog budžeta obezbedili sticanje imovinske koristi na duži period.

MANS je dodao i da su Lukšić i Đukanović obezbedili da se na račun Prve banke 23. septembra 2009. godine uplati i iznos od 192,2 miliona evra od prodaje državnih akcija Elektroprivrede Crne Gore. "Čime su omogućili kontinuitet u obezbeđivanju sredstava iz državnog budžeta za svoje i za potrebe povezanih lica. Uplatom tog novca, Prva banka je prvi put izišla iz nelikvidnosti", naveo je MANS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track