ITALIJA NA MUKAMA: Premijer će im biti sin fašiste ili teški nacionalista - evo ko su Luiđi di Majo i Mateo Salvini
Foto: Reuters, AP

TEŽAK IZBOR

ITALIJA NA MUKAMA: Premijer će im biti sin fašiste ili teški nacionalista - evo ko su Luiđi di Majo i Mateo Salvini

Planeta -

Pobednici Italijanskih parlamentarnih izbora i mogući premijeri Luiđi di Majo za Pokret 5 zvezda (M5s) i Mateo Salvini čelnik Lige (kako se predstavio sada skinuvši iz naziva “severna”, jer pokret želi da proširi po celoj Italiji) nisu novi političari.

Obojica imaju parlamentarno iskustvo. Di Majo je u dosadašnjem parlamentu bio potpredsednik donjeg doma, što je postao sa samo 26 godina, a Salvini je bio ne samo poslanik nego i evroparlamentarac.

Salvini je pobedio na severu Italije, a di Majo na jugu. Italija je podeljena. A ko bi od njih dvojice mogao da postane premijer? Možda di Majo, jer ne samo što je M5s prva stranka po broju osvojenih glasova, nego i zato što Salvinija kao premijera ne bi sa oduševljenjem primili građani juga. Di Majo je rođen 1986. u Avellinu, na jugu, a živi u mestu Pomiđliano d’Arko gde se nalazi Fiatova fabrika.

Luiđi Di Majo
Luiđi Di Majofoto: AP

Njegov otac Antonio, građevinski preduzimač je bio jedan od lokalnih čelnika profašističkog pokreta MSI koji se zatim pretvorio u Nacionalni savez. Luiđi Di Majo se nakon klasične gimnazije upisao na fakultet inženjerije, a potom na pravni, ali nije daleko dogurao.

Pokušao je 2007. raditi kao novinar i “vebmaster”, a te godine je ušao u M5s. Kandidiovao se 2010. za komunalno veće, ali nije prošao. Tri godine kasnije kandidovao se na parlamentarnim izborima i te su godine predstavnici M5s prvi put ušli u parlament, a s njima i di Majo, koga je 2014. osnivač protivsistemskog pokreta Bepe Griljo imenovao u tzv. direktorijum, odnosno neku vrstu stranačkog sekretarijata.

Bio je određen da uči i izraste u političara koji bi mogao biti i premijerski kandidat, a na taj je položaj imenovan u junu 2017. Od tada se M5s počeo da menja i predstavljati kao stranka koja može da vlada, a ne samo kritikuje. Di Majo, koji kaže kako je s deset godina zamišljao da će biti policajac, bio je kao mladić angažovan, zagovarao je da se na referendumu ne privatizuje upravljanje vodnim bogatstvom, bio je humanitarac u Libiji 2011. i pomagao je izbeglicama i učio ih je italijanski jezik (premda mu prigovraju da ne zna da upotrebljava konjunktiv), snimio je dokumentarac o teškoj situaciji trgovaca.

Mateo Salvini
Mateo Salvinifoto: Reuters

Od kada je postao kandidat za premijera ispred M5s-a putovao je u Vašington, London… kako bi objasnio svetu da ne treba da brine ako njihov pokret bude vladao Italijom. M5s više ne želi da održi referendum o izlasku iz evrozone ili Evropske unije, a di Majo se uzdržava da daje ocene o Trampu, Merkelovoj, Putinu, ali mu se sviđa deo Trampove ekonomske politike (smanjenje poreza), smatra da Merkel štiti samo nemačke interese, i želi da italijanske kompanije mogu više da izvoze u Rusiju.

Liga Matea Salvinija, kojoj je on na čelu od 2013., ima oko nekih pitanja slične poglede s M5s i zato su novinari iznosili i pretpostavku da će te dve stranke ući u koaliciju. Salvini je 1973. rođen u Milanu. Otac mu je službenik u preduzeću, a majka domaćica. Pre ulaska u Severnu ligu bio je osnivač i čelnik stranke Padanskih komunista, dakle na krajnjoj levici, a sada je s desnim strankama Marine Le Pen i Gerta Vildersa.

Shvatio je da Severna liga ne može dugo da opstane ako se bude zalagala samo za proglašenje Padanije nezavisnom, pa je pokret pretvorio u nacionalni i zagovara veći italijanski suverenitet, pa i povodom trgovine je bliži Trampovim idejama o uvođenju carina, želi da smanjiti poreski pritisak na 15 odsto za sve građane.

Po idejama je bliži Putinu i Orbanu nego Merkelovoj, koju optužuje za otvaranje vrata izbeglicama i za to što je EU potčinila nemačkim interesima.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Reuters/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA JE SVE RATKO MLADIĆ PISAO PUTINU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track