(VIDEO) TRAMP POTPISAO PREDLOG NOVIH CARINA: Nove takse se ne odnose na naše prijatelje Kanadu i Meksiko
Foto: EPA/ Michael Reynolds

kao što je najavio

(VIDEO) TRAMP POTPISAO PREDLOG NOVIH CARINA: Nove takse se ne odnose na naše prijatelje Kanadu i Meksiko

Planeta -

Predsednik Amerike Donald Tramp potpisao je zahtev za izmenu carinskih taksi za uvoz čelika i aluminijuma, kao što je i najavio za danas.

Tramp je rekao da će biti "veoma fer i fleksibilan" i ponovio da ostaje pri stavu da će taksa na čelik biti 25 odsto a na aluminijum 10 odsto, kao i da se nove tarife neće odnositi na Meksiko i Kanadu.

"Mere koje smo danas preduzeli nisu pitanje izbora već pitanje neophodnosti zbog naše bezbednosti" rekao je Tramp potpisujući dokument.

Nova odluka trebalo bi da stupi na snagu za 15 dana.

On je ranije već nagovestio da se odluka o novim carinama neće odnositi na "prave prijatelje SAD", najavljujući da će od podluke biti izuzeti Meksiko i Kanada.

"Moramo štiti i graditi naše industrije čelika i aluminijuma a da istovremeno pokažemo fleksibilnost i kooperativnost prema onima koji su pravi prijatelji i koji nas tretiraju pravično i po pitanju trgovine i vojske", naveo je Tramp na Tviteru.

Potpis na dokument kojim se uode nove tarife Tramp je stavio na dan kada je 11 zemalja potpisalo Sveobuhvatni progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo (CPTPP), čiji je cilj ukljanjanje prepreka u trgovini.

Kurir.rs / CBS

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja