PET GODINA PAPE FRANJE: Ne morate da se razmnožavate kao zečevi da biste bili dobri vernici!
Foto: EPA/Alessandro di Meo

POKRETAČ PROMENA

PET GODINA PAPE FRANJE: Ne morate da se razmnožavate kao zečevi da biste bili dobri vernici!

Planeta -

Otkakao je u martu 2013. preuzeo vođenje Katoličke Crkve, papa Franjo polako je promenio viđenje te institucije pogođene nizom skandala.

Skandali oko seksualnog zlostavljanja koji su uzdrmali Crkvu mogli bi da bace senku i na Franjin pontifikat koji će u utorak napuniti petu godinu. Ipak, 81-godišnji Argentinac u svom dosadašnjem radu je uspeo da posreduje u istorijskom zbližavanju Sjedinjenih Država i Kube, odigrao je ulogu u mirovnom procesu između vladinih snaga i pobunjenika u Kolumbiji i usmerio snagu Crkve u borbu protiv klimatskih promena. Franjo je rođen u Buenos Ajresu 17. decembra 1936. i prvi je papa iz Latinske Amerike i prvi s južne polusfere.

Franjo se bori za marginalizovane i za države u razvoju, ističe kako želi "siromašnu Crkvu za siromašne" i katoličku zajednicu koja propoveda milost i razumevanje. Pokretač promena Zbog svojih sklonosti fotografisanju s obožavaocima, ljubljenju beba i iznenadnim telefonskim pozivima usamljenim vernicima, nasmejani Papa postigao je nivo popularnosti kakav je njegov prethodnik Benedikt XVI mogao samo da sanja. Franjine ključne osobine su poniznost i skromnost. Suprotno od svojih prethodnika, Franjo bira jednostavnu i diskretnu odeću.

Njegove reforme poput onih kojima je dopustio razvedenim i ponovno venčanim vernicima da se pričešćuju, naišle su na otpor konzervativaca s kojima se Franjo ipak slaže po mnogim drugim pitanjima.

On osuđuje pobačaj kao i svi drugi sveštenici na svetu. Na zaprepašćenje mnogih boraca protiv siromaštva i za prava žena, njegova Crkva ne planira da ukine zabranu kontracepcije, a liberali mu zameraju da u njegovoj viziji organizacije društva nema mesta za istospolne brakove. Ovo su neki od citata koji su definisali Franjino papinstvo:

Poniznost "Molite za mene", reči su koje je izgovorio u svojem prvom pojavljivanju na balkonu bazilike svetog Petra posle izbora 12. marta 2013. "I ja sam grešnik", objasnio je drugom prilikom. Siromaštvo "Želim siromašnu Crkvu za siromašne", kazao je tri dana nakon izbora i time odredio smer svog pontifikata.

Ekologija

"Zemlja, naš dom, počinje sve više da liči na nepreglednu gomilu smeća", citat je iz njegove enciklike o zaštiti životne sredine Laudato Si, objavljene 2015. Planiranje porodice

"Neki misle, oprostite mi ne izrazu, da moraju da se razmnožavaju kao zečevi da bi bili dobri katolici", izjava je iz 2015.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track