ODGOVOR RUSIJE: Zahtevamo od Britanije objašnjenje pretnji sajber napadom!
Foto: Profimedia

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

ODGOVOR RUSIJE: Zahtevamo od Britanije objašnjenje pretnji sajber napadom!

Planeta -

Ambasada Rusije u Londonu uputila je zahtev za zvanično objašnjenje britanskog Forin ofisa u vezi sa pretnjama sajber napadom, koje su se čule u britanskom parlamentu i medijima, upozorivši na posledice koje bi takav eventualni napad imao.

"Rusija sa ozbiljnošću gleda na kršenje sajber bezbednosti. Ne samo što Rusiju neosnovano i provokativno optužuju za incident u Solsberiju, već joj prete sajber napadom za koji se već razvijaju planovi", navodi se u saopštenju ambasade. Ta odluka bi, kako se dodaje, sudeći po izjavama premijerke Tereze Mej, mogla da bude doneta već sutra na zasedanju Saveta za nacionalnu bezbednost. List Tajms prethodno je pozivajući se na izvor u britanskoj vladi objavio da London razmatra mogućnost izvođenja tajnog sajber napada na Rusiju kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke. Takođe ranije danas Rusija je uputila snažan protest britanskoj ambasadorki u Moskvi Lori Bristou, smatrajući da su neosnovane optužbe Londona da je Rusija umešana u trovanje Skripalja.

"Rusija nije umešana u incident u Solsberiju od 4. marta. Istaknuto je da Moskva neće odgovoriti na ultimatum Londona dok Velika Britanija ne dostavi Rusiji uzorke supstance na koje se britanski istražitelji pozivaju, a Velika Britanija ne počne da se ponaša u skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju, koja predviđa zajedničke istrage. Mi smo spremni da pokrenemo jednu", rekao je prvi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova V.G. Titov.

Kako se navodi u saopštenju, izjave Londona neće imati smisla osim ako se ne ponude uzorci supstance o kojoj se govori. "Pod ovim okolnostima verujemo da je incident samo još jedan beskrupulozni pokušaj britanskih vlasti da diskredituju Rusiju, a pretnje sankcijama neće ostati bez odgovora", navodi se u saopštenju.

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je u ponedeljak Rusiju da stoji iza napada nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj pre 10 dana.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju 4. marta na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, a u kritičnom stanju je i policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja