(VIDEO) I DALJE SU BRAĆA, ALI VIŠE NISU BLIZANCI: Astronauta po povratku iz svemira sačekalo šokantno iznenađenje
Foto: Printscreen Youtube/CBS This Morning

nije isti čovek

(VIDEO) I DALJE SU BRAĆA, ALI VIŠE NISU BLIZANCI: Astronauta po povratku iz svemira sačekalo šokantno iznenađenje

Planeta -

Astronauti Mark i Skot Keli bili su potpuno identični u trenutku kad je Skot otišao na jednogodišnju misiju u svemir, međutim, oni se sada razlikuju i na genetskom nivou.

Novi rezultati studije na blizancima astronautima pokazuju da je 7 odsto Skotovih gena ostalo promenjeno i dve godine posle povratka na Zemlju.

Naučnici su u studiji proučavali sve što se događa s Kelijem pre misije, tokom misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali i po povratku. U svemu su imali i odličan uzorak za poređenje jer je njegov brat blizanac Mark ostao na Zemlji tokom ove misije.

Keli je na Tviteru objavio da do ove nedelje nije znao za nove rezultate, koji uz manje razlike potvrđuju i prvu analizu studije.

"Šta? Moja DNK se promenila za 7 odsto! Ko bi rekao?", napisao je Keli koji je dodao u šali da više ne mora da zove Marka identičnim blizancem.

NASA navodi da je 340 dana u orbiti aktiviralo ono što nazivaju "svemirskim genima". Kako opisuju, stres svemirskog putovanja može uzrokovati promene u biološkom putu stanica i te radnje mogu da aktiviraju stvaranje novih molekula, poput masnoća ili porteina, raspadanje stanica ili da uključe i isključe gene koji mogu promeniti funkcije stanica.

Naučnici kažu da su dugotrajne promene kod Kelija povezane sa imunološkim sistemom, ispravljanjem DNK, formiranjem kostiju, hipoksijom i hiperkapnijom.

Kurir.rs/CNN

Foto: Printscreen Youtube/CBS This Morning

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja