PRIPREMA TEREN ZA SASTANAK TRAMPA I KIMA: Šef diplomatije Severne Koreje stigao u jednu evropsku zemlju!
Foto: EPA

U IŠČEKIVANJU SUSRETA

PRIPREMA TEREN ZA SASTANAK TRAMPA I KIMA: Šef diplomatije Severne Koreje stigao u jednu evropsku zemlju!

Planeta -

Severnokorejski ministar spoljnih poslova danas dolazi u posetu Švedskoj, što je, kako konstatuje AP, iznenađujući potez na koji se može gledati kao na prvi korak ka organizovanju sastanka američkog predsednika i lidera Severne Koreje u toj skandinavskoj zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova Švedske je najavilo da će se Ri Jong-ho sastati sa švedskom koleginicom Margot Valstrom, a razgovaraće i o bezbednosnoj situaciji na Korejskom poluostrvu.

Švedska ima diplomatske odnose sa Severnom Korejom od 1973. godine i jedna je od retkih zapadnih zemalja koja ima ambasadu u Pjongjangu. Ta zemlja pruža i konzularne usluge SAD u Severnoj Koreji.

Švedski zvaničnici, uključujući i premijera Stefana Levena, raniji su saopštili da je njihova zemlja voljna da pomogne pregovore između SAD i Severne Koreje.

Američki predsednik Donald Tramp pristao je da se sa severnokorejskim liderom Kim Džon-unom sastane do maja.

AP navodi da je bilo spekulacija da je Švedska moguće mesto sastanka Kima i Trampa, ali da je verovatnije da će izbor pasti na "selo primirja" na južnokorejskoj strani demilitarizovane zone između dve Koreje.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja