Najnovije vesti

ZA NJEGA NIJE BILO GRANICA: Evo kako je Stiven Hoking postao najbogatiji fizičar na svetu
Foto: Reuters

BIO I FINANSIJSKI USPEŠAN

ZA NJEGA NIJE BILO GRANICA: Evo kako je Stiven Hoking postao najbogatiji fizičar na svetu

Planeta

Iako je bolovao od teške i neizlečive bolesti amiotrofične lateralne skleroze (ALS), Stiven Hoking je ostavio dubok trag u fizici, ali je tokom karijere uspeo da zaradi i dosta novca, a smatra se da je na računu imao oko 20 miliona dolara.

Time je postao jedan od najpoznatijih, ali i najbogatijih fizičara na svetu. Zarađivao je novac iz više izvora i to je bio ključ njegovog uspeha.


Najviše je zarađivao na knjigama. "Kratka istorija vremena" objavljena je 1988. godine, a do danas je prodata u više od deset miliona primeraka. Na svega 256 stranica Hoking objašnjava kako je nastao univerzum, kako se razvija i kako će se razvijati ubuduće. Napisana je toliko jednostavnim jezikom da i potpuni laici mogu da razumeju često veoma složene fizičke teorije. Prevedena je na 35 jezika i bila je pet godina na listi bestselera "Sandej tajmsa".

 


Budući da se knjiga odlično prodavala, Hoking je 2001. napisao nastavak "Kosmos u orahovoj ljusci", za koju je 2002. dobio "Aventisovu nagradu za naučne knjige". Tokom života je sam napisao šest knjiga i još pet zajedno sa kolegama.

 

Osim toga, njegove teorije o crnim rupama i poreklu univerzuma obezbedile su mu veoma dobro plaćene poslove. Prvo je bio direktor Centra za teoretsku kosmologiju na Univerzitetu Kembridž.

 

 

Dobio je i brojna priznanja. Neka, kao što je prijem u "Kraljevsko društvo Londona za unapređenje prirodnih znanja" 1974. godine, ne prate veliki novčani iznosi, ali neka i te kako prate. Godine 2013. Hoking je bio prvi dobitnik nagrade "Breakthrough Award" u vrednosti od tri miliona dolara, koju dodeljuje fondacija ruskog preduzetnika Jurija Milnera.


Hoking je zarađivao i od predavanja koja su bila veoma popularna. Takođe, honorari su skočili kada se pojavio film "Teorija svega" koji je govorio o njegovom životu. Glumac Edi Redmejn koji je igrao Hokinga dobi oje Oskara za tu ulogu.

 

 

Uprkos svemu, fizičar je tvrdio da ne pridaje preveliki značaj novcu. Za njega je on pre svega bio sredstvo da sebi produži život. Da bi mogao da komunicira sa svetom morao je stalno da nabavlja najmodernija tehnička pomagala koja su prilagođavana trenutnom stadijumu njegove bolesti.

 

Kurir.rs/Inverse.com
Foto: Reuters

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) OVAKO JE GOVORIO STIVEN HOKING!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...