EU OSUDILA TROVANJE SKRIPALJA: Brisel ne optužuje  Rusiju, traži dodatne informacije
Foto: Reuters/AP

reagovanje

EU OSUDILA TROVANJE SKRIPALJA: Brisel ne optužuje Rusiju, traži dodatne informacije

Planeta -

Ministri spoljnih poslova Evropske unije "oštro su osudili" trovanje bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji i rekli da "vrlo ozbiljno" shvataju britanske optužbe na račun Rusije, navodi se u saopštenju EU izdatom danas.

"Evropska unija vrlo ozbiljno shvata procenu britanske vlade prema kojoj je vrlo verovatno da je Ruska Federacija odgovorna" za to trovanje, saopštili su ministri spoljnih poslova EU u zajedničkom saopštenju izdatom danas tokom njihovog sastanka u Briselu na kome ih je britanski šef diplomatije Boris Džonson obavestio o najnovijim detalijma vezanim za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju 4. marta.

U saopštenju se navodi da je EU šokirana upotrebom bilo kakvog nervnog agensa vojnog tipa koji razvija Rusija, prvi put na evropskom tlu u poslednjih 70 godina.

Ministri EU pozvali su Rusiju da "hitno odgovori" na britanska pitanja o svom programu s nervnim agensom novičok i u potpunosti objasni međunarodnoj Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u čemu se sastoji taj program, i izrazili potpunu solidarnost sa britanskom vladom.

Kako se navodi, upotreba hemijskog oružja "od strane bilo koga u bilo kojim okolnostima potpuno je neprihvatljiva i predstvlja bezbednosnu pretnju za sve".

EU navodi da je takva upotreba jasno kršenje Konvencije o hemijskom oružju i kršenje međunarodnog prava i da podriva međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Unija je pozdravila spremnost Velike Britanije da radi blisko sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koja pomaže u istrazi napada.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas u Briselu da je rusko poricanje umešanosti u trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji "sve apsurdnije".

"Ono što ljudi mogu da vide jeste da je ovo klasična ruska strategija pokušavanja da se prikrije igla istine u senu laži i zamagljivanja", rekao je Džonson.

Džonson je naveo da su mnoge zemlje EU bile žrtve "zlobnog (štetnog) ruskog ponašanja" i da Moskva "više nikoga ne može da prevari".

Medjunarodni stručnjaci očekuju se danas u Britaniji da sprovedu ispitivanja supstance upotrebljene za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije. Jedan britanski policajac takodje je otrovan pošto im je pritekao u pomoć.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO SU TEME RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track