Najnovije vesti

SA SVIH STRANA STIŽU ČESTITKE OSIM OD NJIH: Nijedan zapadni lider nije čestitao Putinu na izbornoj pobedi
Foto: Reuters/David Mdzinarishvili

ELEMENTARNA PRISTOJNOST

SA SVIH STRANA STIŽU ČESTITKE OSIM OD NJIH: Nijedan zapadni lider nije čestitao Putinu na izbornoj pobedi

Planeta

Ruski predsednik Vladimir Putin danas iz velikog dela sveta dobija čestitke povodom nove pobede na predsedničkim izborima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel će čestitati ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na reizboru i tom prilikom će izneti i neslaganja, naveo je danas njen portparol.

 

"Ona će mu uskoro poslati telegram (...) i mislim da je prirodno da se uz čestitke postavi pitanje izazova u nemačko-ruskim odnosima. Razlikujemo se u mišljenjima s Rusijom i veoma jasno i precizno kritikujemo rusku politiku, kao u Ukrajini i Siriji", rekao je portparol Štefan Zajbert. On je međutim dodao da je veoma važno održati dijalog s ruskim liderima.

Kineski predsednik Si Đinping je danas pozdravio rusko-kineske odnose koji su na najvišem nivou i primer za međunarodne odnose. Si je u poruci Putinu naveo da su odnosi Moskve i Pekinga "na najboljem nivou u istoriji i da daju primer za novi tip međunarodnih odnosa zasnovanih na međusobnom poštovanju, jednakosti i pravdi".

Iranski predsednik Hasan Rohani je Putinu čestitao na "ubedljivoj pobedi" i pozvao na jačanje bilateralnih odnosa. "Siguran sam da će se tokom vašeg novog mandata odnosi naših zemalja sve više i više razvijati", naveo je Rohani u poruci Putinu.

Francuski Nacionalni front je Putinovu pobedu ocenio kao znak "stabilnosti i demokratskih temelja" Rusije, preneo je Asošijeted pres. Ta partija je takođe pozvala EU da "obustavi apsurdnu i kontraproduktivnu politiku ucena, pretnji i sankcija" prema Rusiji, koju su nazvali "ključnim saveznikom u ratu protiv terorizma i zajedničkog neprijatelja - Islamske države".

Čestitke Putinu su stigle i od lidera Kazahstana, Belorusije, Venecuele, Bolivije i Kube, piše Bi-Bi-Si. Ta medijska kuća, međutim, navodi da osim najave Merkelove nijedan drugi zapadni lider nije uputio čestitike Putinu na reizboru.

Što se tiče našeg regiona, Putinu su čestitke poslali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Iz Hrvatske je to učinila predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

 

Kurir.rs/Beta-AFP

Foto: Reuters

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV VESTI) OVO SU TEME RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...