HOROR U VENECUELANSKIM BOLNICAMA: Nema ni lekova, ni opreme! Ne rade ni rendgeni!
Foto: Profimedia

SVE IM FALI

HOROR U VENECUELANSKIM BOLNICAMA: Nema ni lekova, ni opreme! Ne rade ni rendgeni!

Planeta -

Venecuelanske bolnice još pate od manjka sredstava, a nedostaje 88 odsto lekova i 79 odsto hirurške opreme, navodi se u studiji koju su objavili parlament i jedna nevladina organizacija.

"Venecuelanci idu u bolnicu i sve moraju da kupe (...) Fali 84 odsto katetera i sondi, koji su osnovne stvari u svakoj bolnici", rekao je juče poslanik i lekar Hoze Olivares predstavljajući rezultate istraživanja.

U studiji koju su u martu uradili parlament koji je pod kontrolom opozicije i NVO Lekari za zdravlje, navodi se da 94 odsto rendgena ne funkcioniše kao ni 97 odsto tomografa.

"Zbog nedostatka reagensa, nijedna laboratorija u zemlji ne radi kako treba, 79 odsto bolnica ima problem u snabdevanju vodom a 54 hirurških jedinica ne radi", naveo je poslanik Olivares.

Stanje je ocenjeno kao kritično u "96 odsto bolničkih kuhinja" u kojima se ne služi hrana, budući da se Venecuela suočava i sa ozbiljnom nestašicom hrane.

"Te cifre su korisne za vladu, to su cifre koje pogadjaju Venecuelance. Iza svake brojke je otac, majka, Venecuelanac koji pati.

Istraživanje je sprovedeno u 104 državne i 33 privatne bolnice u 21 od 23 savezne države i u prestonici Karakasu, rekao je lekar Hulio Kampos iz NVO Lekari za zdravlje.

Predsednik Nikolas Maduro odbija ponude da se otvori humanitarni kanal za dostavu lekova iz inostranstva i tvrdi da vlada čini sve što može u borbi protiv nestašice.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track