Najnovije vesti

SAVČENKOVA ZAPOČELA ŠTRAJK GLAĐU: Pokazaću ukrajinskom narodu šta znači biti heroj!
Foto: EPA

OPTUŽENA ZA RUŠENJE VLASTI

SAVČENKOVA ZAPOČELA ŠTRAJK GLAĐU: Pokazaću ukrajinskom narodu šta znači biti heroj!

Planeta

Ukrajinska poslanica Nadežda Savčenko najavila je da danas počinje štrajk glađu protestujući protiv pritvora zbog optužbi da je planirala puč protiv vlade u Kijevu.

Savčenko, bivši navigator vojnog helikoptera koja je postala nacionalna heroina posle boravka u ruskom zatvoru kao ratni zarobljenik, uhapšena je juče u parlamentu pošto joj je ukinut imunitet od krivičnog gonjenja.

Optužena je da je planirala da napadne parlament granatama i automatskim oružjem.

Savčenko, pak, tvrdi da su vlasti izmislile njen navodni plan o puču kako bi je diskreditovale, ali ne negira da želi svrgavanje aktuelne ukrajinske vlade.

foto: EPA

Ona je na saslušanju koje je emitovano i na televiziji, rekla da će protestovati protiv tretmana isto kao što je to činila i kada je bila u zatvoru u Rusiji.

"Danas počinjem štrajk glađu i ponovo ću pokazati svima onima koji ne veruju. Pokazaću ukrajinskom narodu šta znači biti heroj", rekla je ona obučena u crnu majicu sa nacionalnim simbolom Ukrajine, sličnu odeći kakvu je nosila na suđenju u Rusiji.

Savčenko, koja je dobila nadimak ukrajinska Jovanka Orleanka, vratila se u zemlju u maju 2016. gde je dočekana uz fanfare nakon razmene zatvorenika sa Rusijom, ali je brzo postala žestoka i nepredvidiva opoziciona ličnost u parlamentu.

Predsednik Petro Porošenko tada joj je dodelio najveće priznanje, ali je juče sugerisao da je njen navodni plan o puču zapravo specijalna operacija koju vodi Rusija radi destabilizacije Ukrajine.

"Sve ovo je još jedna opomena da se protiv Ukrajine vodi hibridni rat velikih razmera", napisao je on na Fejsbuku.

Tokom dana očekuje se da sud donese odluku da li će Savčenko biti puštena da se brani sa slobode ili će ostati u pritvoru.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...