ZBOG USVAJANJA REZOLUCIJA PROTIV IZRAELA: SAD zapretile da će napustiti Savet za ljudska prava UN
Foto: EPA

GUBE STRPLJENJE

ZBOG USVAJANJA REZOLUCIJA PROTIV IZRAELA: SAD zapretile da će napustiti Savet za ljudska prava UN

Planeta -

Sjedinjene Američke Države su upozorile da gube strpljenje i ponovo zapretile da će napustiti Savet za ljudska prava UN nakon što je to telo sa sedištem u Ženevi usvojilo pet rezolucija protiv Izraela.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je sinoć saopštila da je Savet "uveliko pristrasan protiv Izraela", dodavši da je usvojio samo tri rezolucije odvojeno na čijoj su meti Severna Koreja, Iran i Sirija.

"Kada se Savet za ljudska prava odnosi prema Izraelu gore nego prema Severnoj Koreji, Iranu i Siriji to je glupi savet koji nije vredan svog imena", rekla je Hejli.

"Naše strpljenje nije neograničeno. Današnje akcije jasno pokazuju da organizaciji nedostaje kredibilitet da bude istinski zagovornik ljudskih prava", dodala je ona.

Hejli je tokom protekle godine više puta upozorila da su SAD spremne da napuste Savet, koji čini 47 zemalja, osnovan 2006. godine da promoviše i štiti ljudska prava širom sveta.

Pet rezolcuija predstavile su zemlje članice Organizacije islamske saradnje u okviru izveštaja o akcijama Izraela na Zapadnoj obali koji se daje svaki put kada se Savet sastane. Izrael je jedina zemlja koja je tome izložena, što kritikuju SAD i neke zemlje Evrope.

U februaru je Hejli kritikovala izveštaj visokog komesara za ljudska prava UN o 206 kompanija koje imaju veze s jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici su taj izveštaj označili "crnom listom" i rekli da je to deo napora da se bojkotuje jevrejska država.

Tada je Hejli ocenila da je čitava ta stvar van mandata visokog komesara i gubljenje vremena.

Najnovija pretnja o napuštanju Saveta usledila je nakon što je predsednik SAD Donald Tramp postavio UN skeptika Džona Boltona za svog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Otkako je Tramp postao predsednik SAD su napustile UNESKO, smanjile davanja za UN i najavile daće odustati od Pariskog sporazuma o klimi koji podržava svetsko telo.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track