KATALONIJA I DALJE BEZ LIDERA: Otkazano glasanje o izboru novog predsednika jer je kandidat u zatvoru
Foto: Reuters

PUĐDEMON I DALJE U BELGIJI

KATALONIJA I DALJE BEZ LIDERA: Otkazano glasanje o izboru novog predsednika jer je kandidat u zatvoru

Planeta -

Predsednik katalonskog parlamenta Rožer Torent otkazao je za danas predviđeno glasanje o izboru Žordija Turula za novog lidera Katalonije, koji je uhapšen u petak.

Torent je saopštio u parlamentu da glasanja neće biti. Turul se nalazi među pet visokih zvaničnika separatista koji su juče uhapšeni bez prava na kauciju, po nalogu sudije Vrhovnog suda, zbog njihove navodne uloge u neuspelom proglašenju nezavisnosti od Španije oktobra prošle godine.

Katalonski zagovornik nezavisnosti Žordi Turul nije u četvrtak izglasan za predsednika vlade Katalonije nakon što su odbili da ga podrže poslanici iz antikapitalističke stranke za nezavisnost CUP.

foto: EPA

Turula su kandidovale Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska levica (ERC), nakon što je prošlih nedelja propao njihov pokušaj imenovanja Karlesa Puđdemona i Žordija Sančeza, optuženih za pobunu protiv Španije.

Puđdemon se nalazi u Belgiji i preti mu hapšenje ako se vrati u Španiju dok je Sančez u pritvoru pored Madrida.

Antikapitalistička stranka CUP koja insistira na nastavku puta prema proglašenju nezavisnosti odbila je da podrši Turula. CUP je uslovljavao podršku "stvaranjem republike" i odustajanjem od statusa autonomije.

Ta je stranka nezadovoljna ublažavanjem stava dojučerašnjih partnera, Zajedno za Kataloniju i ERC-a.

foto: EPA

Desetine demonstanata sukobile su se noćas u Kataloniji sa policijom, nakon što je Vrhovni sud Španije pooštrio pravne mere protiv separatista u tom regionu, a više od 20 ljudi je povređeno.

Vrhovni sud je odlučio da se grupi od 25 katalonskih lidera sudi zbog pobune, pronevere i neposlušnosti prema državi, prenosi BBC.

Oni bi mogli da budu osuđeni i na do 30 godina zatvora.

Ustavni sud Španije izdao je juče međunarodne naloge za hapšenje bivšeg predsednika Katalonije Karlesa Puđdemona i pet ministara iz njegove vlade, kada su danas optuženi za pobunu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track