SLOVAČKI TUŽILAC: Ubistvo novinara Kucijaka najverovatnije bilo naručeno!
Foto: AP / Jakub Kotian/TASR

više paralelnih istraga

SLOVAČKI TUŽILAC: Ubistvo novinara Kucijaka najverovatnije bilo naručeno!

Planeta -

Ubistvo slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove devojke prošlog meseca, koje je izazvalo masovne proteste i navelo premijera Roberta Fica da podnese ostavku, najverovatnije je bilo naručeno, izjavio je tužilac u Bratislavi.

"Nije bilo znakova borbe i najverovatnije ništa nije ukradeno, što ukazuje na to da je ubistvo bilo naručeno. Kucijak je radio na velikom broju priča. Policija sprovodi nekoliko istraga", rekao je neimenovani tužilac.

On je podsetio da su Kucijak (27) i njegova devojka Martina Kušnirova (27) ubijeni prošlog meseca u svom domu nadomak Bratislave i dodao da su bili upucani u glave. Policija je njihova tela pronašla 25. februara, a nakon što su rođaci prijavili da se ni jedno od njih ne javlja čitav dan na telefon.

Za ubistvo do sada nije niko optužen, a policija i tužilaštvo nastavljaju da ćute o istrazi u okviru koje je intervjuisano 200 ljudi. Kucijak je pratio slovačkog biznismena čije je ime pomenuto u procurelim dokumentima "panamski papiri", a istraživao je i slučajeve prevare u kojima je taj biznismen povezan sa slovačkim političarima.

On je, pored toga, istraživao i moguću povezanost italijanske mafije sa poslovima u Slovačkoj. U svom poslednjem izveštaju, koji je objavljen posthumno, Kucijak je naveo da je jedan od Italijana poslovao u prošlosti sa Slovacima koji su kasnije radili u kabinetu premijera Ficoa.

Taj Italijan je bio na kratko priveden u istrazi zajedno sa još šest osoba. Bio je pritvoren 13. marta i smešten u pritvor u vezi sa drugim slučajem o krijumčarenju droge, nevezanim za Kucijakovu istragu.

Obojica Ficovih pomoćnika su podneli ostavke nakon što su negirali povezanost sa ubistvom novinara Kucijaka, navodi agencija, a njihov bivši poslovni partner Italijan je negirao da je povezan sa mafijom i sa ubistvom.

Nezadovoljstvo javnosti zbog ubistva Kucijaka i izveštaji koje je on objavljivao, doveli su do najvećih protesta u Slovačkoj od pada komunizma 1989. godine, dok su na desetine hiljada ljudi protestovale pozivajući na smene u vladi ili na nove izbore.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP / Jakub Kotian/TASR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track