PANIČNO ODBROJAVANJE: Kineska svemirska stanica van kontrole PADA NA ZEMLJU ovog vikenda! NIKO ne može da predvidi gde će udariti!
Foto: Profimedia

juri ka nama

PANIČNO ODBROJAVANJE: Kineska svemirska stanica van kontrole PADA NA ZEMLJU ovog vikenda! NIKO ne može da predvidi gde će udariti!

Planeta -

Ostaci kineske svemirske stanice Tiangong-1 će, kako se očekuje, pasti na Zemlju najranije u petak, tvrde naučnici.

Ova stanica bila je deo ambicioznog kineskog programa, a u orbitu je lansirana 2011. godine. Međutim, pet godina nakon toga misija Tiangonga se završila, a Kinezi su tada potvrdili da su izgubili kontakt sa stanicom i da nad njom nemaju više nikakvu kontrolu.

Prema poslednjim procenama, stanica će se srušiti na Zemlju između 30. marta i 2. aprila.

Glavno pitanje sada je gde će se srušiti, a odgovor niko ne zna. Naučnici predviđaju da bi to moglo biti između 43. stepena severno i 43. stepena južno od ekvatora, ali taj prostor zapravo obuhvata veliki deo zemaljine kugle.

Ipak, važno je istaći da će na zemlju pasti samo ostaci svemirske laboratorije jer će njen dobar deo izgoreti dok bude prolazla kroz atmosferu.

"Brzina će se povećavati, a dok bude prolazila kroz atmosferu, stanica teška 8,5 tona će početi da gori i da se smanjuje. Na kraju će na zemlju pasti samo neki delovi" rekao je za BBC dr Alajas Aboutanios, zamenik direktora Australijskog centra za svemirska istraživanja.

Kako je dodao, verovatno će sagorevanje svemirske stanice biti vidljivo i sa Zemlje i izgledaće kao meteor.

"Prema dosadašnjem iskustvu, prolazak kroz atmosferu preživi između 20 i 40 odsto objekta. Naravno, postoji jako mala šansa da njegov mali deo padne baš u nečiju baštu, ali šanse da nekog povrede su izuzetno male. Rekao bih da postoje veće šanse da vas munja pogodi dva puta u jednoj godini, nego da vam na glavu padne ostatak svemirske stanice" rekao je Aboutanios i dodao da ovo nije prvi put da ostaci svemirskih stanica padaju na Zemlju.

"Uglavnom padaju nasred okeana, daleko od ljudi" zaključio je on.

Ono što je ovoga puta drugačije je to što su za razliku od Tiangonga, ostale stanice koje su padale na zemlju bile kontrolisane sa Zemlje do poslednjeg trenutka i moglo se uticati na mesto pada.

Obično bi ih rušili usred južnog Pacifika, a naučnici vole da se šale da je područje između Australije, Novog Zelanda i Južne Amerike groblje svemirskih stanica i satelita. Računa se da ih je čak 260 na dnu okeana.

Kurir.rs / BBC

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track