PAŽNJA! 1. SLUČAJ OPASNE SEKSUALNE BOLESTI OTPORAN NA SVE LEKOVE: Britanac se zarazio na jugoistoku Azije, ne pomažu dosadašnji antibiotici!
Foto: Profimedia

pazite šta radite

PAŽNJA! 1. SLUČAJ OPASNE SEKSUALNE BOLESTI OTPORAN NA SVE LEKOVE: Britanac se zarazio na jugoistoku Azije, ne pomažu dosadašnji antibiotici!

Planeta -

Centar za javno zdravlje Velike Britanije saopštio je da istražuje slučaj prvog Britanca zaraženog oblikom gonoreje otpornim na sve dosadašnje terapije.

Muškarac koji je lečen ove godine od ove seksualno prenosive bolesti, zaražen je kako se ispostavilo, bakterijom koja je potpuno otporna na sve lekove "prvog reda" predviđene terapije.

To uključuje kombinaciju dva antibiotika, a prema uzveštaju Zavoda za javno zdravlje, reč je o prvom slučaju u svetu infekcije sa tako visokim stepenom otpornosti na lekove.

Muškarac se zarazio ovom seksualno prenosivom bolešću tokom boravka u jugoistočnoj Aziji, mesec dana pre pojave prvih simptoma.

"Ovo je prvi slučaj koji je pokazao visoku rezistenciju na oba antibiotika, kao i na ostale uobičajene terapije" rekla je doktorka Glenda Hjuz, načelnica sektora za seksualno prenosive bolesti Zavoda za javno zdravlje Engleske.

Muškarac je intravenozno lečen antibiotikom koji za sada daje neke rezultate, ali će ispitivanja morati da se ponove u aprilu.

"Pomno pratimo ovaj slučaj kako bismo omogućili potpuno izlečenje nekim drugim metodama i umanjili rizik od širenja i prenosa ove bolesti" rekla je Glenda Hjuz.

Ona je podvukla važnost korišćernja zaštite tokom seksa i istakla da je jedina sigurnost obavezna i pravilna upotreba kondoma tokom odnosa sa novim ili povremenim partnerima.

Doktorka Teodora Vi, specijalista ljudske reprodukcije iz Svetske zdravstvene organozacije upozorava da bakterija koja izaziva gonoreju postaje "pametna".

"Svaki put kada koristimo novu vrstu antibiotika za lečenje gonoreje, ona nekako nalazi način da postane otporna" rekla je ona.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine u svetu od gonorejom se zarazi oko 78 miliona ljudi. Simptomi uključuju snažan osećaj pečenja tokom uriniranja, i neobično "pražnjenje" iz polnih organa. Ukoliko se ne leči pravilno ili blagovremeno, može izazvati čitav niz ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kurir.rs / CNN

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track