(INTERAKTIVNA MAPA) NAJCRNJI SCENARIO NA SVETU: Pogledajte kakav pakao bi vas snašao da vam nuklearna bomba padne na grad!
Foto: Prtscr / outrider.org

ZASTRAŠUJUĆA PREDVIĐANJA

(INTERAKTIVNA MAPA) NAJCRNJI SCENARIO NA SVETU: Pogledajte kakav pakao bi vas snašao da vam nuklearna bomba padne na grad!

Planeta -

Iako se svakako svi nadamo da do ovakve situacije nikada neće doći, u svetlu aktuelnih dešavanja na planu svetske politike nije loše znati neke činjenice o eventualnom niklearnom napadu na grad u kojem živite.

Znamo da bi u tom crnom scenariju eksplozija izbrisala sve što joj se nađe na putanji, ali dalekosežnost njenih posledica bi mogla da vas iznenadi.

Nova interaktivna mapa otkriva zastrašujuće razmere nuklearne eksplozije za svaku prikazanu oblast ponaosob, uključujući veličinu vatrene kugle, stepen zračenja, udarnog talasa, vreline u zavisnosti od jačine i vrste oružja.

Mapa podrazumeva da najpre odaberete lokaciju za koju želite da se prikažu podaci, i daje mogućnost da izaberete bombe različitih vrsta i jačina, i prikazaće vam različite efekte katastrofe.

Takođe možete da izaberete da li želite simuulaciju udara sa zemlje ili iz vazduha.

Tako na primer, mapa predviđa za lokaciju na teritoriji Srbije, u slučaju udara sa zemlje bombom W-87, 1.058 stradalih, 3.650 povređenih, veličinu "vatrene kugle" od 1,890 kilometara, zračenje u prečniku od 14,4 kilometara, udarni talas u prečniku od 29,5 kilometara, i vrelinu i prečniku 125,7 kilometara.

foto: Prtscr / outrider.org

Ukoliko bi, na primer, car-bombabila bačena na područje Njujorka, mapa predviđa katastrofu u kojoj bi stradalo više od 7,5 miliona ljudi.

Istovremeno, u stranim medijima se pojavljuju saveti šta bi trebalo uraditi u pogledu privpravnosti:

- spakujte rezervni paket namirnica koje sadrže vodu i hranu koja ima neograničeni rok trajanja - radijacija koja se oslobađa prilikom nuklearne eksplozije može oštetiti baterije vašeg mobilnog telefona ili laptopa, pa bi bilo mudro nabaviti radio stanicu za komunikaciju - u trenutku same eksplozije, neophodno je da se nađete iza što veće moguće količine betona - nikako ne gledajte u pravcu eksplozije jer vas to može trajno oslepeti - ukoliko ste bili na otvorenom, po ulasku u zatvoren prostor, skinite svoju odeću, obavezno izduvajte nos, nikako ne uključujte klima uređaj - ako niste u situaciji da se istuširajte, prebrišite svoje telo vlažnom krpom

Kurir.rs / Daily Mail

Foto: Prtscr / outrider.org

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track