(FOTO, VIDEO) HAOS U GAZI U SLIKAMA: Lete kamenice i zapaljive bombe u sukobu Palestinaca i Izraelaca, najmanje 12 mrtvih, 1.000 ranjenih!
Foto: EPA

krvav dan

(FOTO, VIDEO) HAOS U GAZI U SLIKAMA: Lete kamenice i zapaljive bombe u sukobu Palestinaca i Izraelaca, najmanje 12 mrtvih, 1.000 ranjenih!

Planeta -

Najmanje 12 Palestinaca poginulo je dana duž granice pojasa Gaze i Izraela.

1 / 21 Foto: AP

Palestinski poljoprivrednik ubijen je rano jutros u odvojenom incidentu izraelskom tenkovskom vatrom, a ostali u sukobima s izraelskom vojskom.

Ministarstvo je navelo da je najmanje 1.000 Palestinaca ranjeno. To je dan s najviše ubijenih u Gazi od prošle jeseni, a može se očekivati da će se napetost nastaviti.

Hiljade Palestinaca došle su danas na granicu pojasa Gaze i Izraela na protest nazvan "Marš povratka", čiji je cilj između ostalog, da skrene pažnju na palestinske izbeglice koje su pobegle ili su isterane iz svojih domova u ratu koji je izbio 1948. posle stvaranja Izraela.

foto: AP

Demonstranti su se sukobili s izraelskim vojnicima bacajući kamenice, zapaljive bombe i paleći automobilske gume kraj granične ograde.

Učesnici protesta su ranjeni bojevom municijom i gumenim mecima, dok su neki udahnuli suzavac.

Lider Hamasa Ismail Hanije obratio se demonstrantima rekavši da je palestinski narod "u više navrata dokazao da može da preuzme inicijativu i uradi veliku stvar", dodavši da je taj marš "početak povratka u celu Palestinu".

foto: EPA

On je najavio da Palestinci neće praviti kompromis i da nema rešenja za izraelsko-palestinski sukob bez povratka "cele zemlje Palestine".

"Ovaj marš šalje poruku da je palestinski narod ujedinjen protiv okupacije i protiv blokade, kao i protiv koncesija i sumnjivih sporazuma", rekao je glavni vođa Hamasa.

foto: Fonet

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman uputio je poruku palestinskim demonstrantima na svom zvaničnom Tviter nalogu na arapskom jeziku.

"Rukovodstvo Hamasa se igra sa vašim životima. Svako ko dođe blizu (granične) ograde danas dovodi sebe u opasnost. Sugerišem da nastavite vaše živote i ne učestvuje u provokacijma", naveo je Liberman.

U poslednjih nekoliko dana izraelska vojska je upozorila da će pucati na svakoga ko pokuša da uđe u Izrael.

Zbog toga je dovedeno pojačanje na granicu, uključujući 100 snajperista i jedinice za rasturanje nereda.

foto: EPA

Snajperisti imaju naređenje da pucaju na demonstrante koji pokušavaju da pređu granicu.

Današnje demonstracije trebalo bi da budu početak šestonedeljnih protesta koji će kulminirati na Dan nezavisnosti Izraela 14. maja.

Tada će biti otvorena nova ambasada SAD u Jerusalimu na osnovu odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad jevrejske države.

foto: EPA

Izrael je anektirao istočni deo Jerusalima, nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine. Palestinci u tom delu Jerusalima planiraju sedište svoje buduće države koja će obuhvatiti pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Demonstracije su danas organizovane da se poklope s obeležavanjem Dana zemlje u znak sećanja na šest izraelskih Arapa poginulih na protestima 1976. godine zbog oduzimanja arapske zemlje.

Mnogi Palestinci su na granicu stigli u autobusima i tamo su mahali palestinskim zastavama. U pograničnom području podignuti su veliki šatori na pet mesta na udaljenosti od nekoliko stotina metara.

Izraelska vojska očekuje da se demonstracije nastave i traju nedeljama.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track